Публікація

Злам соцсторінки, погрози та грабіж у пряму етері: ЗаЩо напали на Антона Кудінова

Антон Кудінов – активний і небайдужий мешканець Гостомеля. У липні 2018 року він став свідком вирубки лісу біля житлового комплексу «Чеський двір», де сільська влада обіцяла облаштувати парк. Тоді на Антона напав засновник ГО «Агенція розвитку Гостомеля» Ростислав Скуратівський. Але чоловік не писав заяву у поліцію, бо був переконаний, що усіх причетних до незаконної, на його думку, вирубки лісу покарають. Другий напад на Антона стався 8 вересня 2020 року, коли він поцікавився у голови Гостомеля Юрія Прилипка результатами його діяльності за 5 років правління. Зараз Антону Кудінову невідомі погрожують у соцмережах. Поліція, за словами чоловіка, не належно розслідує справу навіть по гарячих слідах.

Передісторія

У 2017 році Антон Кудінов разом із своїми сусідами обговорювали збереження декількох лісових ділянок у Гостомелі, що на Київщині. Гуляючи з дитиною, Антон випадково зустрів на вулиці Голову селища Юрія Прилипка та розповів йому про ідеї щодо лісових ділянок. Чоловік згадує, що тоді Прилипко схвально поставився до ідей та порадив йому створити петицію на сайті селищної ради. Мешканці зареєстрували петицію, і хоч вона не набрала 300 потрібних голосів, обговорення ідей щодо збереження лісу та облаштування його як парку продовжились. І поки люди думали над створенням нової петиції, на ліс поклали око забудовники.

Біля житлового комплексу «Чеський двір» знаходилась лісова ділянка, де мешканці селища хотіли бачити парк. Антон згадує, що спочатку влада обіцяла його створити. Але з часом умови змінилися і на місці лісу забудовники запланували торгівельний центр. Це і стало причиною для початку «війни» за ділянку.

 

Ділянка розбрату

Один з громадських активістів Бучі Віктор Бархоленко у блозі видання «Громада» описував, як лісова ділянка Гостомеля у 263 га перейшла з Лісового фонду України у приватну власність. Він помітив, що перехід відбувався з порушеннями законів та з допомогою незаконних рішень Гостомельської селищної ради, яку вже очолював Юрій Прилипко. 

На початку липня у «Газеті Гостомеля» з’явилося повідомлення, що дозвіл на будівництво магазину-складу на одній з лісових ділянок селища отримав Друккер Денис Віленович, зареєстрований у Маріуполі. Антон каже, що його ніхто не бачив, а його представниками є особи, близькі до голови селищної ради Гостомеля.

Вже на наступний день почали вирубку лісу. Антон Кудінов живе біля цієї ділянки, тому одним із перших побачив лісорубів та викликав поліцію. А поки чекав на правоохоронців, він та його сусіди вийшли до робітників з проханням зупинити роботу та дочекатися поліції.

Як написав Антон 3 липня на своїй сторінці у Facebook, у той день він «отримав по зубах» від представника забудовника Ростислава Скуратівського, який також є засновником ГО «Агенція розвитку Гостомеля» та теперішній зять Юрія Прилипка.

«Скуратівський наказував лісорубам працювати. Я підійшов до одного, кажу, пиляй з ногою. Підбіг Скуратівський, вирвав телефон, повалив мене на землю. Цей момент зафіксувала камера спостереження, де видно, що він хапає мене за куртку. Але потім він сказав, що це я його побив», описав події того дня Антон. 

Поки чекали на поліцію, лісоруби встигли «прибрати» близько 30 сосен. Тоді Кудінов не писав заяву про напад на нього, бо був певен, що поліція відкриє кримінальну справу проти забудовників, вирубку лісу зупинять, а винних покарають. Кримінальну справу дійсно відкрили за фактом незаконної вирубки лісу, але винних у цьому досі не покарано.

Згодом мешканці зареєстрували нову петицію з вимогою облаштувати лісопарковий комплекс на місці цієї ділянки. Вона швидко набрала необхідні голоси. Також мешканці Гостомеля намагались привернути увагу до проблеми вирубки лісу акцією – на сосни вони вішали плакати із закликами зберегти ліс. Але поки петиція чекала рішення від селищної ради, ліс продовжували вирубувати. 

Події розвивались дуже швидко.  За словами Кудінова, вже 13 липня захищати майбутнє будівництво ТЦ приїжджали «тітушки», які нібито працювали у охоронній фірмі та представляли інтереси забудовника. Мешканці ближніх будинків викликали поліцію кожного разу, як бачили лісорубів. Антон сподівався, що руйнування лісу вдасться зупинити мирним шляхом:

«Громадою ми домоглися, що 19 липня у селищній раді проголосували за “припинення містобудівних умов”. Ми думали, що далі все піде у цивілізованому руслі. Але вже 24 липня приїхали близько 200-300 тітушок, які почали валити дерева та сусідів».

Тоді за підрахунками очевидців лісоруби знищили близько 100 сосен, це майже уся лісова ділянка. 

За клопотанням Київської обласної прокуратури на частину ділянки було накладено арешт, але це не завадило побудувати торгівельний центр. Зараз у ньому працюють магазини, а частину ділянки пропонують орендувати.

У соцмережах та месенджерах Антон продовжує вести інформаційну кампанію, у якій закликає мешканців не ходити у цей торгівельний центр.

 

Передвиборча лихоманка

Юрій Прилипко обіймає посаду голови Гостомеля вже 5 років, але за словами Антона Кудінова, він надав звіт про діяльність лише після першого року роботи. Тож чоловіку хотілося б побачити, що у селищі зробила команда Прилипка.

На сайті селищної ради він поцікавився розміром бюджету Гостомеля. За підрахунками Кудінова, він склав близько 220 мільйонів гривень у період з 2015 по 2020 рік. Також Антон дізнався про перелік об’єктів, які планували побудувати у селищі. Серед них дитячі садочки, школи, дороги та інші об’єкти інфраструктури, будівництво яких, каже чоловік, він не бачив. 

Окрім цього, чоловік переконаний, що за гроші з селищного бюджету комунальну аптеку переобладнали у інформаційний штаб команди Прилипка. Пост із цією інформацією Антон створив у Facebook. Він набрав популярності, а згодом у коментарях донька голови Гостомеля пообіцяла опублікувати звіт діяльності селищної ради. Але потім передумала, про що знову ж повідомила у коментарях.

Антон каже, що після цієї публікації на нього почалась інформаційна атака від прибічників голови селища. Зокрема, вони публікували у Facebook приватні відео із його трирічною дитиною, на публікацію яких він не давав дозволу.

Оскільки пост про звіт став резонансним серед користувачів групи, Антон ініціював мирне зібрання, на яке запросив і Юрія Прилипка – голову Гостомеля – запропонувавши йому надати звіт діяльності прямо на зборах.

Мешканці підтримали ідею та 5 вересня зібралися у зазначеному місці. Голова селища так і не прийшов, але перешкоджав події, переконує Кудінов. Хоча вже 6 вересня чинна влада організувала на тому ж місці концерт.

Разом із місцевими юристами Антон створив петицію щодо надання звіту про діяльність Юрія Прилипка за його каденції.

 

Напад на очах 70 глядачів стріму

8 вересня 2020 року Антон ішов до супермаркету за продуктами і побачив біля нього селищного голову. Він увімкнув пряму трансляцію у Facebook та підійшов до голови з проханням поставити кілька запитань про те, що він зробив для селища за 5 років. Прилипко ухилився від відповіді та попрямував до машини. У цей час, каже Антон, його почав штовхати чоловік з оточення голови. Він вирвався від нього, наздогнав Юрія Прилипка та ще раз поставив питання. Після чого той закрив двері та поїхав.

Продовжуючи стрім, Антон підійшов до чоловіка, який його штовхав, щоб дізнатись його ім’я. Далі, за словами Кудінова, його оточили три чоловіка міцної статури. Після чого, каже Антон, на нього напав Ростислав Скуратівський, який нападав на нього під час першої вирубки лісової ділянки у Гостомелі:

«З супермаркету вибіг Скуратівський та кинувся на мене з кулаками. Це дивилися не менше 70 людей. Вони (нападники – ред..) вирвали у мене з рук телефон та побігли до своєї машини. А мене почав тягати брат Скуратівського. Сказав, я тебе зараз прикопаю, та порвав на мені футболку». 

Працівник торговельного центру покликав Антона, щоб він сховався у приміщенні, і викликав поліцію. До її приїзду Кудінов каже, що бачив з вікон ТЦ, як нападники їздили навколо будівлі. А коли поліція приїхала, він побачив автівку, у яку сідали нападники, та вказав на неї правоохоронцям. Як він дізнався пізніше, поліція не затримала нападників, хоча, за словами Антона, наздогнала їх.

Телефон підкинув на барну стійку у торгівельному центрі невідомий чоловік, який забігав у будівлю, згадує Антон. Звідти він забрав мобільний, який приблизно 40 хвилин перебував у нападників. За цей час вони встигли видалити стрім із записом нападу та один пост щодо діяльності голови, що набрав популярності серед користувачів.

Записи з камер спостереження на торгівельному центрі, за словами Кудінова, поліція так і не змогла подивитись. А начальник охорони ТЦ на наступний день після нападу сказав журналістам, що ніхто нічого не бачив. Антон запевняє, що поліція розслідує цю справу не належним чином:

«Поліція не діє. Обіцяли дати направлення на судмедекспертизу на наступний день, але не дали. Обіцяли, що опитають свідків, про яких я подав клопотання про долучення до справи, але їх не допитали. Грабіж, розбійний напад, злам соцсторінки серед білого дня у 21 сторіччі і все це у прямому ефірі».

 

«Привіт» від Скуратівського

Вже 11 вересня Антонові зателефонував його знайомий. Він повідомив йому, що зустрів Ростислава Скуратівського у селищній раді. Той показав знайомому Антона матеріали з його телефону. Кудінов переконаний, що під час викрадення мобільного нападники встигли скопіювати дані та передивитись його чати у соцмережах. Зокрема, з цим знайомим він листувався щодо діяльності голови Гостомеля та обмінювався із ним документами. 

Адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини представлятимуть інтереси Антона Кудінова у рамках проекту на підтримку та захист громадянського суспільтва. Нагадаємо, що після двох років розслідування у справі, що порушена за фактом вирубки лісу біля житлового комплексу «Чеський двір», винних не покарано. За словами Антона, свідків нападу на нього 8 вересня навіть після його заяви про їх долучення не допитали, а також надали направлення на судмедекспертизу тільки через 3 дні після нападу. Згідно огляду лікарем Ірпінської центральної лікарні, до якої Антон звернувся самостійно, він отримав гематому правого плеча та поверхневу рану слизової оболонки.

Матеріал підготовлено у рамках проекту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється Українською Гельсінською спілкою з прав людини за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та Європейського Союзу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: