Публікація

Живого чоловіка оголосили померлим

Завдяки юристам УГСПЛ суд анулював свідоцтво про смерть.

Ця історія з цікавою фабулою розпочалась ще у 2012 році. Чоловікові, який не помирав, Івано-Франківське міське управління юстиції помилково видало свідоцтво про смерть. Відповідно — чоловік, маючи інвалідність, втратив всі пільги. А його мати була змушена через суд “оживляти” сина.

Матір пана Романа отримала свідоцтво про смерть її сина. Свідоцтво було видане на підставі актового запису № 1527, яке зробила реєстраційна служба Івано-Франківського міського управління юстиції. Проте її син ходив живий-живісінький, нічого не підозрюючи про власну смерть.

Все почалось з того, що у місті знайшли труп невідомого чоловіка. Дільничний інспектор помилково впізнав померлого як пана Романа, який ніби помер 30 вересня 2012 року у віці 46 років. З цього і почалась плутанина…

Виправити ситуацію намагалась мати “померлого” чоловіка, яка звернулась до відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції із заявою про анулювання актового запису про смерть її сина. Проте заяву у пані Марії прийняти відмовились, посилаючись на те, що таке анулювання проводиться лише за рішенням суду.

З оголошення в Івано-Франківському міському суді пані Марія дізналась про роботу громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в області та звернулась за допомогою.

Юристам приймальні жінка розповіла, що її син вирізняється не дуже взірцевою поведінкою. Чоловік має інвалідність через психічні розлади, зловживає алкоголем, додому з’являється лише ночувати, та і то не завжди. Під час своєї “смерті” він встиг скоїти кілька адміністративних правопорушень — на адресу пані Марії неодноразово надходили повістки про виклик її сина до суду. До того ж, чоловік втратив паспорт та всі основні документи, що позбавило його права користуватись наданим йому Конституцією України та Законами України правами.

13688_662487707190554_7371895919409995149_n
Олексій Сливінський

Юристи приймальні допомогли жінці скласти та подати заяви до суду про анулювання актового запису.

Олексій Сливінський, юрист приймальні, який вів цю справу, розповів про порушення, що було допущено по відношенню до пана Романа: «У даному випадку було порушено норму ч. 3 ст. 24 Закону України “Про державну реєстрацію актів цивільного стану”. До того ж, порушення були допущені управлінням МВС, що здійснило помилкове впізнання невідомого трупу та відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції у відмові прийняти заяву про анулювання актового запису про смерть особи».

Завдяки зусиллям юристів приймальні, та за підтримки Центру стратегічних справ УГСПЛ, рішенням Івано-Франківського міського суду було скасовано актовий запис про смерть пана Романа. А це, у свою чергу, дало можливість клієнту поновити інвалідність та отримати пенсію, що значно покращило матеріальний стан сім’ї.

Підготувала Тетяна Гончарук

В заставці використано кадр із кінофільму “Мрець” (1996), реж. Джім Джармуш

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: