Публікація

Життя після обстрілів. УГСПЛ задокументувала випадки порушень прав у Бердянському, Сопиному, Лебединському, Гранітному

Представники Центру документування УГСПЛ здійснили моніторинговий візит на південь Донецької області. Вони відвідали села Бердянське, Сопине, Лебединське, Гранітне. Найскладніша ситуація у відвіданих містечках мала місце у 2014-2015 році. Через численні обстріли більшість мешканців сіл були вимушені виїхати з домівок. Зараз по загальним підрахункам повернулось близько 50% населення порівняно з довоєнним періодом.

Першим пунктом призначення було обрано Маріуполь, який став базою моніторингової групи. Там представники УГСПЛ змогли опитати мешканців села Широкине Волноваського району, що зараз перебувають у місті в статусі внутрішньо переміщених осіб. Під час спілкування монітори дізнались, що евакуацію цивільного населення цього села під час бойових дій провели вчасно. Та досі вони не мають доступу до власних домівок.

«Поспілкувавшись з людьми, ми з’ясували, що більшість житлового фонду зруйнована та пограбована. Вони нарікають на складну процедуру отримання соціальних виплат, високу орендну плату на житло на фоні відсутності соціального житла, дискримінаційне відношення до них з боку адміністративного персоналу та місцевих. Багато широкинців вбили та поранили під час бойових дій 2014-15 років», – розповідає координатор Центру документування Олексій Біда.

Наступний пункт моніторингової групи – село Бердянське. Воно зараз доступне лише за попередньою домовленістю з представниками цивільно-військового співробітництва ЗСУ. У Бердянському мали місце невибіркові обстріли цивільних об’єктів. Суттєво зруйновано 11 помешкань. Житловий фонд відновлено частково за рахунок Міжнародного комітету Червоного Хреста. У 2014-2015 роках мешканці відзначили вороже ставлення представників добровольчих батальйонів: погрози, залякування, підпали майна, а також незаконні утримання.

Сопине зазнало меншого впливу збройного конфлікту. У перший рік війни відбувались поодинокі випадки облаштування вогневих точок у цивільних помешканнях та мародерство окремих домівок.

І в Сопиному, і в Бердянському немає шкільного автобусу. Найближча школа розташована у Виноградному, до якої близько 8-10 кілометрів. Місцеві вимушені за свій рахунок забезпечувати трансфер дітей до школи.

Лебединське зараз схоже на село-привид. З усього населеного пункту представники моніторингової групи змогли поспілкуватися лише з двома мешканцями. Люди розповіли, що під час обстрілів села загинули двоє дітей, але безпосередніх свідків подій не було.

У Гранітному жителі відзначають велику кількість немотивованих обстрілів цивільної інфраструктури. Багато загиблих та поранених серед місцевих. А на околицях села – висока мінно-вибухова небезпека. На початку конфлікту у село обмежили в’їзд та виїзд, що спричиняло конфлікти між військовими та цивільними, обмежувало діяльність станції швидкої медичної допомоги, яка обслуговувала 12 найближчих сіл. Досі обмежено пересування місцевих до села Старомар’ївка, що входить до конгломерату, але знаходиться за лінією розмежування. Багато місцевих не мають можливості відвідати родичів або місця поховання батьків. А ще – з власників паїв стягують податки на землю, хоч ділянки знаходяться на непідконтрольній території.

Отже, важливим є аналіз законності вимог податкової щодо стягування податків на землю, діяльність з розмінування території, а також активізація розслідування Генеральною воєнною прокуратурою України випадків мародерства та приниження гідності місцевих мешканців з боку членів добровольчих батальйонів.

«Окремо хочу зазначити, що представники Збройних Сил України зараз дислокується в центрі Гранітного. Вони зайняли приміщення професійно-технічного училища. Це наражає центр села на небезпеку обстрілу з боку незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ, та, найголовніше, створює загрозу для життя і здоров’я людей», – зазначає Олексій Біда.

Oleksii Bida, Coordinator of the UHHRU Documentation Center

Також згідно отриманих даних, в усіх селах медики констатували високий рівень серцево-судинних, онкологічних захворювань та захворювань на цукровий діабет. Ці недуги поширені не лише серед людей середнього та похилого віку, але й серед молоді. Таку ж проблему відзначали наші колеги в інших країнах, де ведуться збройні конфлікти. Представники моніторингової групи звертають увагу, що вкрай необхідною є кваліфікована психологічна допомога дітям прифронтових селищ, а також забезпечення профілактики та лікування.

Загалом, можна зробити висновок, що півдню Донецької області приділяється недостатньо уваги з боку неурядових  організацій, що займаються документуванням. Ділянка лінії розмежування від Широкиного до Новотроїцького потребує більш ретельного вивчення і фактів порушень норм міжнародного гуманітарного права, і прав людини в цілому. Тому представники Центру документування УГСПЛ планують здійснити поїздки у цьому напрямку ще не один раз. Потерпілим юристи УГСПЛ нададуть необхідну правову допомогу.

 

Документування порушень прав людини внаслідок збройного конфлікту здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: