Публікація

Життя краснодонських шахтарів у небезпеці!

Сьогодні пішли 29-а доба голодування, яку оголосили краснодонські шахтарі.
Вони вимагають виплатити нараховані суми одноразової допомоги – за втрату працездатності на виробництві. Усім їм ці нарахування зроблені на підставі медичного висновку й відповідно до Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві й професійному захворюванні, які послужили причиною втрати працездатності”.

Імена тих, хто голодує:

1. Бєлкин Сергій Валентинович, 45 років, підземний стаж 25 років, 20 років по основній професії гірник очисного вибою (ГРОЗ). 15 років на шахті ім. Баракова. Втрата працездатності 20 відсотків по профзахворюванню. Нараховано одноразової допомоги 35000 гривень. Виплачено Фондом соціального страхування від нещасних випадків тільки 10640.

2. Нирків Сергій Володимирович, 43 року. У шахті працює з жовтня 1978 року. Починав учнем електрослюсаря, потім підземним гірником, з 83-го року – робітником очисного вибою, у лаві. В 2003 році медкомісія визначила 20 відсотків втрати працездатності по профзахворюванню. Нараховано регресійних 26718 гривень, одержав 10640.

3. Летута Микола Петрович, 50 років. 27 років у вугільній галузі, 18 років – прохідником. 25 відсотків втрати здоров’я по профзахворюванню. Нараховано 18700 гривень одноразової допомоги, виплачено 8800. Подавав у суд, суд присудив виплатити все, але апеляційний суд відмовив. В 2003 році подав касацію у Верховний суд. Результату немає.

4. Власенко Ігор Іванович, 40 років. Працює в шахті з 1987 року. Травма голови – 40 відсотків втрати здоров’я. Вивели із шахти по третій групі інвалідності, працює в охороні. Нараховано регресійних 51000 гривень, одержав 8800.

5. Чистолінов Василь Валентинович, 48 років. Одержав черепно-мозкову травму на виробництві. Інвалід третьої групи. Втратив зір на праве око. 60 відсотків втрата працездатності. З вересня 2003 року нараховано по інвалідності 42222 гривни, а виплатили тільки 10640.

До них приєднався та бере участь у голодуванні Нейман Анатолій Савелійович, 60 років. 35 років проробив у вибої по основній професії. Втрата працездатності 20 відсотків по профзахворюванню. Нараховано 32000 гривень, виплачено 16400.

Дотепер голодуючі приймали тільки воду й фруктові соки.
20 червня Власенко Ігор поміщений у лікарню у важкому стані. У такому ж стані фактично й Чистолінов В.В.

З 21 червня четверо лишившихся повідомили про сухе голодування. Вони готові вмерти, але домогтися виплати законно нарахованих грошей. Їхі родини у важкому матеріальному становищі. Шахта перерахувала Фонду соціального страхування від нещасних випадків всю суму. Але Фонд виплачує у відповідності зі статтею 34 зазначеного закону тільки чотириразовий розмір місячної заробітної плати. Ця норма закону є дискримінаційної, вона суперечить статті 22 Конституції України, та встановила обмеження існуючої раніше норми, і тому не може мати юридичної чинності.

З цього приводу Голова правління Луганського Суспільного комітету захисту конституційних прав і свобод людини Микола Козирєв звернувся з відкритим листом до Президента України та Прем’єр-Міністра України, в якому вимагає терміново скасувати дискримінаційну норму статті 34 Закону про соціальне страхування від нещасних випадків, жертвою якої стали й голодуючі шахтари.

„Скинутий грудневою революцією політичний режим тримався не тільки на автократичних схильностях колишнього Президента Кучми й олігархічної концентрації влади й багатства країни, але й всю конструкцію цього антинародного режиму освячувала й зміцнювала технократична філософія керування, відповідно до якої людина в економічній і політичній системі – вторинна істота. Його інтереси й права – похідні влади, вони даровані робочій людині прихильністю правителів. Глибока криза українського суспільства породжена саме цією обставиною. І норма, жертвою якої стали шахтари, які зараз опинились на грані смерті, є юридичним вираженням цієї філософії влади паханов-олігархів, які нарощували своє багатство шляхом дивовижної експлуатації праці”, – цитуємо Миколу Козирєва.

„Я закликаю Вас звернути увагу на долю цих шахтарів, їх родин – на них сьогодні фактично екзаменується нова влада, вручена Вам народом. Підтримати цих зневірених у своїй безвихідності шахтарів, знайти гроші, від яких залежить їх життя і які вони вимагають по праву, – це буде з Вашої сторони проявом не тільки елементарного акту гуманності, але й нової філософії влади, заснованої на абсолютній цінності людського життя, прав й інтересів людини”, – закликає Микола Козирєв.

Щойно до цього звернення додали свої підписи інші правозахисники, а саме:

Алла Тютюнник, президент Херсонського обласного фонду милосердя та здоров’я, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини,

Андрій Матросов, голова правління Херсонської міської Асоціації „Південь”,

Сергій Буров, Голова Координаційної ради громадської організації М’АРТ,

Ольга Вілкова, Севастопольска правозахисна група,

 

Надія Самуляк, голова Суспільної Служби України,

 

Володимир Березин,  директор Еколого-культурного центру “Бахмат”, Донецька обл., Артемівськ,

 

Олександр Такул, директор Сумського міського об’єднання громадян “Громадське бюро “Правозахист”.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: