Публікація

Житлові програми для переселенців: брак коштів в бюджеті та інформації для постраждалих

Житлові програми для переселенців: брак коштів в бюджеті та інформації для постраждалих

Право на житло – одне із фундаментальних прав людини, яке дає їй безпеку, приватність та гідний рівень існування. Воно гарантується національним законодавством та міжнародними актами: забезпечення покладається на органи державної влади. З початку гібридної агресії Росії у 2014 році чимало українців змушені були покинути свої домівки. Ще більше ситуація загострилася після повномасштабного вторгнення: кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні зросла на 75% після 24 лютого 2022 року. Ситуацію із дотриманням житлових прав переселенців у Рівному та Дубно проаналізувала команда громадської приймальні УГСПЛ у Рівному з допомогою інструменту «Місцевий індекс прав людини».

За останньою інформацією від Рівненської ОВА у області зареєстровані 46 783 переміщені особи, з них в Рівненській міській територіальній громаді – 18269 осіб, в Дубенській міській тергромаді – 1449 осіб.

Ситуацію з дотриманням житлових прав експерти аналізували з  позицій законодавства, судової практики, локальних програм. Були проведені також онлайн-опитування (97 респондентів) та поглиблені інтерв’ю (10 респондентів). Цей моніторинг не є повноцінним дослідженням проблематики, а лише розкриває окремі аспекти: експерти не аналізували, наприклад, питання, пов’язані із компенсацією за зруйноване чи пошкоджене житло, або неможливість доступу до нього через бойові дії (окупацію).

Чинне законодавство визначає декілька альтернативних способів забезпечення внутрішньо переміщених людей житлом:

  • надання тимчасового житла;
  • надання соціального житла*
  • державні програми пільгового кредитування будівництва чи придбання житла (наприклад – програма “єОселя”). 

Серед додаткових механізмів: 

  • компенсація за розміщення внутрішньо переміщених людей у власних житлових приміщеннях в частині витрат на житлово-комунальні послуги (зокрема, програма «Прихисток», за якою компенсується 14,77 гривень на людину за кожен день розміщення);
  • виплата ВПО допомоги на проживання (Постанова КМУ №332 від 20.03.2022).

Значну кількість нормативних актів, які регулюють забезпечення житлових прав ВПО, прийняли після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але ці положення зазнають постійних змін (починаючи з березня 2022 року вже близько 20-ти разів).  

Місцева влада Рівненщини намагається забезпечити житлові права вимушено переміщених людей, застосовує альтернативні механізми й практики. Наприклад, з кінця серпня 2022 року на Рівненщині діє обласна Програма забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб у Рівненській області на 2022-2024 роки. За нею за кошти обласного бюджету були закуплені дванадцять модульних будинків, які встановили у Радивилівській ТГ: містечко під’єднали до комунікацій, облаштували територію.  

Відкриття модульного кварталу на території Радивилівської територіальної громади Фото: Радивілівська міська рада

На основі обласної програми та рішень, деякі місцеві громади розробляють власні локальні програми. Наприклад, у місті Дубно в  листопаді 2022 року була затверджена локальна програма забезпечення житлом ВПО, а в грудні 2023 року – Програма надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам у зв’язку із введенням воєнного стану на 2024 рік. 

Але залишається чимало нерозв’язаних проблем та викликів через масштаби та складність цього питання. У громадах часто бракує житлового фонду, який можна відвести для розміщення ВПО або ж не ведеться належний облік таких приміщень, чи умови проживання у них –  неналежні.

У Рівненської області визначено 63 об’єкти для тимчасового проживання переселенців. Більшість з цих закладів (38) – у комунальній власності, 19 – державній, 5 – приватній і 1 відноситься до недержавної власності. Проте, лише дві з цих будівель відповідають мінімальним вимогам, 50 об’єктів – частково, та 11 – не відповідають зовсім. Те, що навіть тимчасове житло непридатне для життя, підтверджують і самі переселенці. 

Ще одна з проблем, виявлена моніторами, це те, що більшість вимушено переміщених людей не знають ані про існування програм, ані про доступні місця для поселення. За даними проведеного в межах дослідження опитування 76 з 97 респондентів (78,4% опитаних) відповіли, що органи місцевого самоврядування у їхніх громадах не проводять інформування щодо можливих програм по забезпеченню житлом; а на запитання «чи відомі Вам локальні/ міжнародні програми у вашій громаді, які надають допомогу по забезпеченню житлом/ компенсацію за оренду житла?» – 88 опитаних (майже 91%) відповіли, що не знають про такі програми.

Читати повний текст моніторингового звіту: ЖИТЛОВІ ПРАВА ВПО У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ -МОНІТОРИНГОВИЙ ЗВІТ

Звіт підготовлено в межах проєкту «Правосуддя для людей, які постраждали від російської агресії» за підтримки чеської організації «People in Need».

Читати також: 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: