Публікація

Журналісти розповіли як росія забирає українців в рабство. Правозахисники вже бачили подібне в 2014

Росіяни викрадають деяких цивільних людей в Україні в якості рабської сили – такого висновку дійшли журналісти проекту «Слідство.Інфо». В матеріалі «Рабська сила: навіщо росіяни викрадають мирних українців» йдеться про долю кількох чоловіків з села Прибірськ на півночі Київщини, які підчас повномасштабного наступу росії вирушили шукати зв’язок на мобільному телефоні і не повернулися. 

Пізніше з’ясувалося, що їх викрали російські військові. За свідченням очевидців, чоловіків примушували до робіт по розвантаженню військової техніки і викрадених в Україні речей. Згодом їх вивезли на територію Білорусі, а далі до росії. 

Наскільки часто стаються подібні викрадення цивільних українців, що з ними роблять росіяни та як їх можливо повернути додому, розбиралися журналісти «Слідство.Інфо» за допомогою керівника Департаменту документування Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Сергія Мовчана. 

 

Правозахисники з початку повномасштабного вторгнення ще не фіксували викрадення цивільних задля робіт, як це сталося з мешканцями Прибірська, йдеться в матеріалі. Втім, припускають, що таке можливо.

«Це реальний може бути факт, що вони використовували їх як рабську силу. Якщо б ми говорили про військовополонених, то їх заборонено залучати до будь-яких видів робіт, окрім як облаштування населеного пункту. Якщо ми говоримо про цивільних, вони їх не вважають полоненими, вони їх просто вважають… ну як місцевий, який повинен що-небудь зробити, і його потім відпустять чи не відпустять», — каже Сергій Мовчан з Української Гельсінської спілки з прав людини.

Схожі практики росіяни вже використовували на Донбасі.

«Були такі випадки в Донецьку. Найбільш банальний спосіб використовувати таких людей, яких хапали просто, це заставляли рити окопи, які по позиціях розміщені. Тому що їм самим копати — лінь. Легше взяти цивільних, які їм викопають ці окопи. Було таке, коли людей навіть залучали до прибирання вулиць, прибирання тіл, до ексгумації, але знову ж таки — це по Донбасу», — пояснює Сергій Мовчан.

Викрадені цивільні – це заручники

Навіть якщо людина фіксувала переміщення російської техніки, чи допомагала іншим чином коригувати вогонь Збройним силам, все одно вона залишається цивільним мешканцем, а не комбатантом — тобто тим, хто безпосередньо бере участь в бойових діях.

«Якщо людина безпосередньо була корегувальником, вона не комбатант. Вона все одно залишається цивільним. І з нею повинні поводитися як з цивільним. У нас же є люди, які на території України здійснюють коригування вогню для російських ракет по території України. Ми ж їх не судимо як комбатантів. Вони в даному випадку виступають по державній зраді і як пособники тероризму», — розповідає Мовчан.

Це означає, що ті мирні українці, які зараз перебувають у застінках російських тюрем, мають бути звільнені.

За словами Сергія Мовчана, наприкінці березня, коли російська армія відходила у Білорусь та росію з півночі України та покидала Сумщину, Чернігівщину та Київщину, цивільних використовували як живий щит для прикриття техніки окупантів. З півдня України — Запоріжчина, Херсонщина, Донеччина — українців примусово вивозять на територію рф. Трапляється, що хтось не проходить їхню фільтрацію, а деяких відправляють на глибше на окуповані території. Також створюються всі умови, аби люди примусово-добровільно виїжджали через Крим та Донецьку область у росію.

«Так з’являється ілюзорна картинка того, що рф — гуманна країна, яка готова прийняти до себе всіх і кожного», — каже Мовчан. 

Керівник Департаменту документування Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Сергій Мовчан

Загалом правозахисники визначають декілька категорій викрадених. Когось можуть викрасти і через декілька днів повернути. Хтось може стати жертвою насильницького викрадення: таких людей викрадають із застосуванням фізичної сили і можуть утримувати у місцях несвободи — підвалах, вигрібних ямах тощо. До ще однієї категорії можемо віднести людей, яких використовували як живий щит при відведенні російських військ. Крім того, є ще депортовані, яких забрали з території України і вивезли на територію іншої держави.

Однак, схоже, мета у цих дій одна. Правозахисник Сергій Мовчан вважає, що росія веде війну на фізичне знищення України та українського народу як такого. «Я б їх (цивільних — ред.) кваліфікував, як заручників. І тоді ми дійсно можемо говорити, що росія — терорист», — розмірковує Мовчан. 

Чи можливо повернути українців додому?

Спосіб обмінювати цивільних на цивільних все ж існує. Україна практикувала такі обміни під час війни на Донбасі з 2014 року. Сергій Мовчан пояснює, що є люди, яких затримали за сприяння діяльності «Л/ДНР» і на яких, ймовірно, можна обміняти викрадених цивільних українців. 

«Це той механізм, який раніше використовувався Офісом омбудсмена. Особливо такі перші великі обміни після Іловайська відбувалися. Вже потім у нас з’явилися певні категорії цивільних осіб, яких дуже багато було відпущено в грудні 2017 року, і вони були обміняні так само на цивільних, яких в Україні, на підконтрольній території, звинувачували в пособництві та діяльності на користь так званих республік», — каже експерт.

Українська Гельсінська спілка з прав людини збирає свідчення очевидців воєнних злочинів росії в Україні в межах глобальної ініціативи «Трибунал для путіна». Якщо ви є таким очевидцем, розкажіть свою історію або надішліть свої контакти в електронному листі на пошту: [email protected] 

Матеріал: «Слідство.Інфо»

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: