Журналісти дослідили кого призначають суддями на окупованій Херсонщині - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Журналісти дослідили кого призначають суддями на окупованій Херсонщині

Новина

У вересні 2023 року Росія формально «запустила» діяльність 16 російських судів на окупованих територіях Херсонщини. Мова йде про 4 міжрайонних, 8 районних, обласний, міський, арбітражний і гарнізонний воєнний. Щонайменше 6 із них існують лише на паперах, оскільки «знаходяться» на деокупованих Україною територіях або близькі до фронту. Про це йдеться у публікації видання «Вгору».  Журналісти дослідили біографії призначених окупаційною владою так званих суддів. 

Автори публікації проаналізували біографії майже 50 «суддів» окупованої Херсонщини, яких своїм указом призначив на посади російський диктатор. Чинити правосуддя за російськими законами вони мають впродовж наступних шести років. 

Журналісти дослідили, що суддівські мантії одягнули колишні помічники, секретарі, адвокати. На території РФ їм би довелося витратити від 7 до 10 років, аби здобути юридичну практику і отримати необхідний стаж для того, аби стати суддею. На окупованих же територіях бажаючих працювати чекають шалені злети кар’єрною драбиною.  Тому їх не зупиняє навіть те, що суддівство на окупованій території іншої країни – це порушення міжнародного права.

«Призначення суддів без відповідного досвіду свідчить про кадровий голод у Росії та не бажання російських суддів працювати в окупованих регіонах України. До того ж, місцеві українські судді практично не співпрацюють з росіянами. Тому окупантам доводиться призначати на ці посади некомпетентних людей. Їм важливо, аби бажаючі були хоч з якоюсь юридичною освітою та якимось чином дотичні до юриспруденції», – прокоментувала адвокатка громадської приймальні УГСПЛ в Херсоні, юристка БО «Фонд милосердя та здоров’я»   Наталя Юрченко.

Детальніше про біографії призначених Путіним суддів читайте за цим посиланням

Головне зображення: https://depositphotos.com/ua


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber