Публікація

Жодна партія навіть не обіцяє захисту прав людини після проходу в Парламент

Сьогодні на прес-конференції, яка відбулась в приміщенні інформагенства ЛігаБізнесІнформ, правозахисники оприлюднили результати дослідження програм політичних партій на предмет наявності в них віришення проблем прав людини.

Правозахисники оцінили передвиборчі програми партій та блоків та дійшли до невтішного висновку – ніхто навіть не обіцяє систематичного забезпечення прав людини.

Дослідження програм політичних партій на предмет наявності в них віришення проблем прав людини – це перший етап дослідницького проекту Української Гельсінської спілки з прав людини «Вплив на програмну діяльність політичних партій через моніторинг законодавчої діяльності та аналіз виборчих програм політичних партій щодо висвітлення питань прав людини».

На прес-конференції Виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський сказав: „Чи обирати політиків, котрі не розуміють проблем прав людини в українському суспільстві або не уявляють навіть як їх можна подолати? Це, звісно, справа виборця, але на цих виборах його залишили без вибору, оскільки принципово політика в сфері прав людини відсутня у всіх політичних партій і блоків. І виборцю доведеться знову обирати між інтуїтивним та чуттєвим сприйняттям тієї чи іншої п’ятірки партій чи блоків, а логіка та стратегії розвитку залишаються сподіванням на наступні вибори”. Проект здійснюється завдяки фінансовій підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (ISC/UCAN).

В результаті дослідження було виявлено, що серед найбільш рейтингових партій і блоків широко представили спектр прав людини лише половина. Зокрема, принаймні згадки про усі права існують в програмах: Народного блоку Литвина „МИ”, Блоку „Наша Україна”, Громадянського блоку ПОРА-ПРП та Партії „Віче”. Інші партії навіть у своїх передвиборчих програмах не обіцяють гармонійного багатостороннього розвитку країни, що може забезпечити сталий розвиток.що політичні партії і блоки у своїх програмах в окремих випадках спромоглися чітко сформулювати декілька істотних проблем реалізації й дотримання прав і свобод в Україні. Особливу увагу було приділено соціально-економічним правам, хоча тему людей, що живуть за межею бідності практично проігноровано. Програми, переважно, містять беззмістовні гасла без опису ключових проблем. Жодна політична партія не спромоглася на чітке формулювання кроків покращення ситуації в сфері прав людини та основних свобод.

Правозахисники зазначили значну відірваність політиків та їхніх політтехнологів від реалій українського життя та практичне не розуміння перспектив розвитку країни в сфері прав людини. З іншої сторони, як можна побачити з рейтингів політичних партій і блоків, зміст їхніх програм не надто впливає на українського виборця.

Результати дослідження опубліковані окремою книгою, яка доступна в офісі Спілки та для вільного скачування на сайті www.helsinki.org.ua.

У рамках проекту до парламентських виборів 23 березня громадськості буде також презентовано аналіз фактичної законодавчої діяльності партійних фракцій і груп у Верховній Раді України 5 скликання.

УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: