Публікація

Жіноча справа – захист прав людини. Лекція вірменської правозахисниці Лари Агаронян

Вірменська правозахисниця виступить у Києві вже завтра.

30-го червня о 18:30 в Американському Домі (Київ, вул М. Пимоненка, 6) відбудеться лекція вірменської правозахисниці, засновниці «Жіночого ресурсного центру» в Єревані Лари Агаронян. Правозахисниця розповість про відстоювання прав жінок у Вірменії та на Кавказі в цілому, наклепницькі кампанії та розпалювання ненависті проти активісток як вияв реакції консервативного суспільства на громадську активність жінок.

Що означає бути правозахисницею на Кавказі? З якими викликами стикаються жінки, які стають на стежку захисту прав людини у пострадянських суспільствах, де останнім часом посилилися націоналістичні та мілітаристські настрої? З чого почалося протистояння «західних» цінностей із цінностями «традиційними» і яка роль проросійської пропаганди у компрометуванні діяльності правозахисників у сусідніх державах?

LaraAharonian

Лара Агаронян проаналізує спеціальну резолюцію ООН про діяльність жінок-правозахисниць і прогалини у державному захисті їх у різних регіонах Європи.

Ухвалення закону про гендерну рівність 2013-го року у Вірменії спричинило хвилю звинувачень проти активісток місцевої правозахисної організації «Жіночий ресурсний центр», яка підтримала закон, у «зраді нації», «нищенні сім’ї» та «загрозі вірменським цінностям». Організація, яка допомагає жінкам ставати більш активними в громадському та політичному житті, бореться з домашнім насильством і допомагає жертвам насильства сексуального, зазнає постійних перешкод у своїй роботі з боку влади і консервативних громадських рухів.

Її лідерка Лара Агаронян – вірменська активістка феміністичного руху, засновниця і лідерка «Жіночого ресурсного центру». 2008-го року вона заснувала перший у країні кризовий центр для жертв сексуального насильства та порушила питання насильства щодо жінок у публічному просторі. З 2007-го року працює також із жінками в Нагірному Карабаху, залучаючи їх до миротворчих процесів. Співрежисерка документального фільму «У пошуках Забель Єсаян» про життя і роботу вірменської письменниці та громадської діячки початку ХХ століття.

Після лекції відбудеться панельна дискусія на тему гендерного аспекту правозахисної діяльності за участю Лари Агаронян, а також правозахисниць Тетяни Печончик («Центр інформації про права людини), Дар’ї Свиридової (Українська Гельсінська спілка з прав людини), Олександри Матвійчук («Центр громадянських свобод», «Євромайдан SOS») та Ане Тусвік Бонде (Фонд Домів прав людини, Осло, Норвегія).

Також під час зустрічі буде презентовано фотовиставку «Правозахисниці: обличчя сили», яка демонструє 18 портретів жінок, що працюють у правозахисних організаціях Мережі Домів прав людини.

Публічна розмова про жінок, які змінюють історію правозахисту «Правозахисниці: обличчя сили», організована Освітнім домом прав людини в Чернігові спільно з Американським домом та Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Фонду Домів прав людини та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Звертаємо вашу увагу: для входу до Американського Дому не забудьте документ, що посвідчує особу (паспорт або посвідчення водія).

Заходи організовано програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Контактна особа: Олена Ріпа, Освітній дім прав людини в Чернігові, тел. (063) 584-78-92, e-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: