Публікація

Жінки отримали шанс мати однакові з чоловіками права

Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект закону „Про забезпечення рівних прав чоловіків та жінок та рівних можливостей щодо їх реалізації”

Автором запропонованого законопроекту був Роман Зварич, який і представив цей законопроект у Верховній Раді. Проект Закону України “Про забезпечення рівності прав жінок та чоловіків” розроблений з метою конкретизувати положення статті 24 Конституції України, в якій визначено, що рівність прав жінки і чоловіка забезпечується наданням рівних можливостей у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. Але, як зазначалось у супроводжувальній записці до проекту, не дивлячись на це, в Україні є випадки, коли не забезпечується надання рівних можливостей жінкам або чоловікам. Так, при прийнятті на роботу або звільненні віддається перевага жінкам або чоловікам (у 1997 році до органів з питань працевлаштування звернулось 1062 тис. осіб, серед яких – 53,6% жінок, з них працевлаштовані – 303 тис. осіб, серед яких – 43,7% жінок. Чисельність безробітних жінок в Україні зросла з 620 тис. осіб у 1998 році – до 729 тис. осіб у 1999 році); при оплаті праці для жінок або для чоловіків встановлюється нижчий рівень оплати; при вступі до навчальних закладів віддається перевага жінкам або чоловікам. 

Автор проекту вважає, що вирішити проблему забезпечення рівності прав жінки та чоловіка можливо лише шляхом визначення конкретних правил поведінки у громадсько-політичній, соціальній та інших сферах. Ці конкретні правила (дозволи або заборони) та відповідальність за їх невиконання необхідно визначити у законі. Але в Україні не існує закону, який дозволяє забезпечувати рівність прав жінок та чоловіків.

Як заявив Роман Зварич, його законопроект спрямований на встановлення правового механізму забезпечення рівності прав жінок та чоловіків, гарантованих статтею 24-ю Конституції України та передбачених Конвенцією про ліквідацію всіх форм дискримінацій по відношенню  до жінки та на врегулювання проблеми соціальної рівності жінок і чоловіків в українському суспільстві. Одночасно прийняття такого закону дозволить збільшити  шанси жінок щодо реалізації своїх можливостей, вирівняти права жінок та чоловіків на працю, на освіту. Досягнення рівності жінок та чоловіків сприятиме побудові в Україні громадського суспільства.

При підготовці законопроекту розробниками було враховано досвід країн, де рівність прав жінок та чоловіків забезпечується саме законом. Так, для прикладу, Ісландія, Литва, Норвегія та інші країни, де таким чином врегульовується ця проблема.

Законопроектом встановлюється механізм забезпечення рівності прав жінок та чоловіків у взаємовідносинах між роботодавцем та працівником, керівником та підлеглим. У галузі освіти передбачається забезпечення рівності прав жінок та чоловіків при вступі до закладів освіти, при розробці навчальних планів тощо. Для об’єднань громадян, у тому числі для політичній партій, встановлюються правила щодо дотримання ними рівності прав жінок та чоловіків. Здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням прав жінок та чоловіків законопроект покладає на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Статтею 21 законопроекту передбачено перелік діянь, які порушують рівність прав жінок та чоловіків. Тому проектом встановлюється адміністративна відповідальність за невиконання вимог Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Натомість Геннадій Удовенко від імені Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин виступив із пропозицією взяти за основу Закону „Про забезпечення рівних прав чоловіків та жінок та рівних можливостей щодо їх реалізації” інший законопроект, який був запропонований і доопрацьований Самойлик та Надагрою. Він був визнаний більш містким та обґрунтованим, в ньому дано більш чітке законодавче визначення конкретних норм, що розвивали відповідні положення Конституції України стосовно рівності прав жінок і чоловіків. Також він завірив, що всі зауваження, пропозиції, які є у законопроекті Романа Зварича, будуть враховані Комітетом при доопрацюванні даного Закону. Також він сказав, що науково-експертне управління підтримує обидва законопроекти, але із зауваженням, що проект Закону України “Про забезпечення прав жінок та чоловіків” потребує доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

За прийняття даного законопроекту проголосувало 289 депутатів Верховної Ради.

Вікторія Онищенко

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: