Зелімхан Белхароєв може бути виданий до Росії попри заборону Європейського суду з прав людини - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Зелімхан Белхароєв може бути виданий до Росії попри заборону Європейського суду з прав людини

Заяви

Україна не межі міжнародного скандалу. Здається, після видачі Кузнєєцова до РФ у 2008 році, ще не було випадку, щоб Україна не зважала на заборону Європейського суду з прав людини видавати людину до іншої країни. Попри всі політичні пертурбації всередині країни, Європейський суд залишався беззаперечним авторитетом для політичних еліт країни.

36037_a4f5yiymdika_w_300
Зелімхан Белхароєв

Зараз країна має шанс продемонструвати зміну свого ставлення до цього поважного органу.

Ми не маємо на меті висловитися щодо суті обвинувачень проти Зелімхана Белхароєва, що стосуються «участі у терористичній організації». Можна лише зауважити, що подібні звинувачення використовуються Російською Федерацією для політичного переслідування багатьох наших громадян у Криму.

Але на цей час йде мова лише про виконання тимчасової заборони Європейського суду про його видачу до з’ясування правомірності такої видачі. Невиконання такої заборони порушує Конвенцію з прав людини і ставить під сумнів бажання та здатність України співпрацювати з Європейським судом.

Українська Гельсінська спілка з прав людини звертається до Уряду і Генеральної прокуратури України задіяти всі необхідні механізми для недопущення ганебного нехтування рішення Європейського суду і терміново вжити заходів для зупинення екстрадиції Зелімхана Белхароєва.

Для відома всіх причетних держслужбовців публікуємо лист Європейського суду із приписами Уряду України.

Аркадій Бущенко,

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини