Публікація

Заява ВГО Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю» з приводу зриву прийняття Верховною Радою України присяги нових членів Вищої ради юстиції

4 червня 2008 року Верховна Рада України знову не прийняла присягу у трьох нових членів Вищої Ради Юстиції – Самсіна І. Л., призначеного Указом Президента України, Волкова О. Ф., призначеного 8 черговим З’їздом суддів України, та Бойко А. М. – призначеного Всеукраїнським з’їздом представників вищих навчальних закладів.
Вже майже рік вкрай важливий конституційний орган держави – Вища рада юстиції не може нормально функціонувати. Орган, який має повноваження робити подання про призначення чи звільнення суддів на сьогоднішній день є предметом жорстокої політичної боротьби за вплив на кадрову політику у судовій системі.

Вранці 04 червня відбулося засідання комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, на якому було прийняте рішення визнати за неможливе ініціювати питання про дату, час, процедуру складання присяги новопризначеними членами Вищої ради юстиції. Підставою для такого рішення відносно Бойка А. М. та Волкова О. Ф. стало, на думку більшості членів комітету, порушення терміну складання присяги – 2 місяці з моменту призначення, встановленого статтею 17 Закону України „Про Вищу раду юстиції”, статтею 212 Тимчасового регламенту Верховної Ради України. Окрім того, на засіданні комітету з’ясувалося, що відносно призначення усіх трьох кандидатів є незавершені судові процеси.

На нашу думку, згадане рішення Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя є абсолютно незаконним та прийнятим з порушенням ст. 212 Тимчасового Регламенту Верховної Ради України. Комітет сам порушив процедуру та не розглянув питання щодо призначених членів Вищої Ради юстиції на протязі 1 тижня (!) з дня надходження матеріалів. Як приклад: на Волкова О. Ф. матеріали були направлені до Верховної ради України 12 грудня 2007 року. Проте, з невідомої причини майже півроку Комітет ВРУ з питань правосуддя не спромігся розглянути дане питання, а Верховна Рада України – прийняти присягу.

Стаття 212 Регламенту передбачає, що у разі неприйняття комітетом у зазначений термін відповідного рішення або нерозгляд поданих до комітету відповідних матеріалів, питання про складання присяги особами, зазначеними у частині першій цієї статті, включається автоматично до порядку денного сесії Верховної Ради не пізніше двох тижнів після їх надходження.

Аргументи щодо судових процесів є абсолютно нікчемними, адже не існує судових ухвал, де рішення відповідних органів про призначення членів Вищої ради юстиції Бойко А. М., Волкова О. Ф. та Самсіна І. Л. були б призупинені. На сьогоднішній день ніхто не може поставити під сумнів легітимність призначень цих членів Вищої ради юстиції, з причини їх призначення на підставі 131 статті Конституції України органами, до виключної компетенції яких належить це право. Водночас відбувається відверте блокування Верховною Радою України виконання вимог Закону України «Про Вищу раду юстиції».

Виходячи з вищевикладеного Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю» заявляє про наступне.

На сьогоднішній день постійно звучать звинувачення у корумпованості судової системи та гасла про необхідність притягнення суддів до відповідальності. Проте, єдиний орган до компетенції якого належить право розглядати питання про звільнення суддів за корупційні дії штучно заблокований окремими політиками. Постійно робляться спроби зробити Вищу раду юстиції політично заангажованим органом, який працює виключно задля задоволення особистісних інтересів.

Продемонстрована вчора «афера» з не приведенням до присяги нових членів ВРЮ націлена виключно на недопущення вливання нових, «не своїх» осіб. Організатори «вистави» розуміють, що є висока вірогідність початку наведення порядку у судовій системі оновленим складом Вищої ради юстиції та початку звільнення суддів, котрі вже давно зганьбили поважне звання судді.

Півтори роки тому Верховний Суд України очолив новий голова, який з дня свого обрання намагається нормалізувати роботу судової системи України, зробити правосуддя України доступнішим та ефективнішим, а головне – позбавлене корупції. Але весь цей час ми можемо спостерігати ситуацію, коли певні політичні угрупування намагаються заважати цьому, тиснути на судову систему, на суддів, бо справжня суддівська незалежність їм невигідна. І питання приведення до присяги нових членів Вищої ради юстиції є дзеркалом тих проблем, які стоять в «куті» незалежності правосуддя України.

ВГО Судова Асоціація України «Фундація сприяння правосуддю» вважає, що Верховна Рада України
• політизує питання щодо надання повноцінного статусу новим членам Вищої ради юстиції, які призначені іншими суб’єктами формування ,
• здійснюючи у такий спосіб тиск на судову систему.
Фундація заперечує намагання ВРУ перебрати на себе функції, які за Конституцією України їй не належать.

Ми звертаємося до народних депутатів України з вимогою
невідкладно виконати вимоги Конституції і Законів України, та забезпечити складання присяги призначеними Президентом України, З’їздом представників вищих навчальних закладів України та З’їздом суддів України членами Вищої ради юстиції, і таким чином сприяти нормалізації діяльності цього незалежного органу, відповідального за формування судового корпусу України.

ВГО Судова Асоціація України
«Фундація сприяння правосуддю»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: