Публікація

Заява українських адвокатів щодо переслідування адвокатів в окупованому Криму

Щоб приєднатись до звернення адвокатів направте свій підпис на адресу [email protected]. Джерело – Євгенія Закревська. Орігінал за посиланням.

26 січня 2017 року в Криму заарештували на 10 діб відомого адвоката Еміля Курбедінова. Еміль Курбедінов захищає багатьох кримчан, переслідуваних владою РФ з політичних мотивів: українського журналіста Микола Семену, кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, фігуранта справи “кримських диверсантів” Редвана Сулейманова та багатьох інших.  

В момент затримання Еміль Курбедінов прямував до Бахчисараю для надання правової допомоги родині, до якої зранку прийшли з обшуком. “Підстава” арешту: розповсюдження начебто “екстремістських матеріалів», яке відбулося у 2013 році (ст. 20.3 КпАП РФ). “Екстремістські матеріали” – це відео з мітингу Хізб ут-Тахрір (організації, забороненої в РФ, але не в Україні), проведеного в Сімферополі в червні 2013-го року, посилання на яке містилося у соціальній мережі “Вконтакті”.
Одночасно  представники “Центру з протидії екстремізму” РФ провели обшуки  офісу та житла адвоката Курбедінова вже у кримінальній справі (ч. 2 ст. 205.5 Кримінального Кодексу РФ – тероризм), під час яких було вилучено носії інформації, які містили адвокатську таємницю.

Очевидно, що зазначені дії – затримання з наступним арештом за очевидно незаконними підставами (розміщення відео чотири роки тому, коли навіть теоретично це не могло бути порушенням) та проведення обшуків із порушенням адвокатської таємниці – це спланована акція з метою тиску на Еміля Курбедінова, виведення його із політичних процесів, а також – залякування інших адвокатів і правозахисників, які працюють в Криму.

Міжнародний кримінальний суд у своєму звіті від 14 листопада 2016 року зазначив, що «ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною й Російською Федерацією», який «почався не пізніше 26 лютого» 2014 року, та що «право міжнародних збройних конфліктів застосовне й після 18 березня 2014 року тією мірою, в якій ситуація на території Криму й Севастополя буде рівнозначна триваючому стану окупації».

Тобто на даний момент до правовідносин на території Криму застосовується Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року щодо захисту цивільного населення під час війни, ст. 70 якої встановлює, що держава-окупант не може арештувати, переслідувати або засудити осіб, які захищаються Конвенцією, за дії або думки, здійснені або висловлені до окупації або у період тимчасового її припинення, за виключенням випадків порушень законів та звичаїв війни”.

Стаття 7 Європейської конвенції з прав людини, ратифікованої як Україною так і РФ, закріплює аналогічний принцип “ніякого покарання без закону”, а саме: нікого не може бути визнано винним у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення  (до яких за практикою ЄСПЛ відносяться також і адміністративні правопорушення, за які може бути призначено покарання у вигляді арешту) на підставі будь-якої дії чи бездіяльності, яка на час її вчинення не становила кримінального правопорушення згідно з національним законом або міжнародним правом. Очевидно, що арешт Еміля Курбедінова і визнання його винним в адміністративному правопорушенні за дії, які – грубо порушує дану статтю.

Крім того, окупаційною владою РФ вищезазначеними діями порушено також наступні статті Європейської конвенції з прав людини: ст. 5 (право на свободу і особисту недоторканність), ст. 10 (свобода вираження поглядів),  ст. 8 (право на повагу до приватного життя), ст. 6 (право на справедливий суд), оскільки Еміля Курбедінова  фактично вивели із процесів в яких він захищав своїх клієнтів як адвокат, одночасно залякали інших адвокатів, чим позбавили підзахисних ефективного захисту і відповідно права на справедливий суд.

Згідно декларації Декларації про права і обов’язки окремих осіб, груп та органів суспільства заохочувати та захищати загальновизнані права людини та основі свободи, прийнятої резолюциєю 53/144 Генеральної Асамблеї ООН від 9.12.1998 р., кожна держава несе головну відповідальність і обов’язок заохочувати і захищати всі права людини, щоб всі особи, що знаходяться під її юрисдикцією, могли користуватись всіма цими правами і свободами на практиці.

Натомість, фактично в Криму відсутні міжурядові та міжнародні правозахисні організації, відсутні будь-які моніторингові місії. Окупаційна влада РФ не дотримується вимог Женевської конвенції про захист цивільного населення, Європейської конвенції з прав людини інших міжнародних норм і власного законодавства. До Криму фактично заборонено в’їзд великої кількості українських журналістів, правозахисників, адвокатів. Знищено свободу слова, думки і мирних зібрань. Кримські адвокати, які не бояться чесно виконувати свою роботу – остання перешкода на шляху до повного безправ’я і нехтування правами людини владою РФ на території анексованого півострова.  

Ми, українські адвокати виражаємо протест проти арешту і переслідування Еміля Курбедінова, інших адвокатів і правозахисників, а також – проти цинічного  порушення прав людини в тому числі – громадян України – владою РФ на території анексованого Криму і просимо:

Президента та Уряд України, вжити всіх заходів, в тому числі дипломатичних (звернутись з офіційним заявами, нотами протесту) з метою негайно звільнити адвоката Еміля Курбедінова, а також припинити порушення прав людини в Криму. Ініціювати створення міжнародної незалежної спостережної місії за дотриманням прав людини в Криму.

Міжнародні міжурядові організації, а саме: Раду Європи, Організацію з безпеки Ради Європи, Організацію Об’єднаних Націй, Європейський Союз – засудити дії РФ в Криму щодо переслідування адвокатів та правозахисників, застосувати персональні санкції до осіб, причетних до цих переслідувань, сприяти створенню міжнародної незалежної спостережної місії за дотриманням прав людини в Криму.

Євгенія Закревська
Маркіян Галабала
Олена Сторожук
Павло Дикань
Юлія Попік
Віталій Титич
Вікторія Дейнека
Олександра Яценко
Тетяна Матяш
Адвокатська дорадча група
Тетяна Іванова
Вольга Шейко
Дмитро Назарець
Олег Веремієнко
Ольга Вікторівна Любер
Ігор Чудовський
Руслан Скляренко
Сергій Ярошенко
Марина Ліліченко
Катерина Коваль
Аркадій Бущенко
Сергій Заєць
Віталій Касько
Олександр Ровенський
Катерина Ракитянська
Наталія Гурковська
Марина Єлисєєва
Жарій Дмитро
Інна Вінокурова
Денис Бугай
Сергій Мокренюк свідоцтво 1035 Кримська КДКА від 26.12.2006 р
Юлія Житникова Свiдоцтво 712 Кримська Республiканська КДКА вiд 23.03.2001р

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: