Публікація

Заява Української Гельсінської спілки з прав людини з приводу побиття координатора Вінницької правозахисної групи

У ніч з 23 на 24 травня 2008 року було вчинено напад на Дмитра Гройсмана, координатора Вінницької правозахисної групи.

Коли Дмитро повертався додому з відрядження, до нього підійшов охайно вдягнений чоловік, який, пересвідчившись у його особі, почав його бити. Пізніше до побиття долучився ще один чоловік. Внаслідок побиття Дмитру було спричинено забій мозку та перелом кісток носа. Протягом кількох днів перед побиттям додому до Дмитра кілька разів приходила людина, що за описом схожа на ту, яка приймала участь у побитті, та цікавилась у рідних, коли він повернеться. За отриманою нами інформацією на цей час порушена кримінальна справа за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство, вчинене групою осіб).

Дмитро та його рідні пов’язують цей напад із його правозахисною діяльністю. Він багато років активно захищає та підтримує жертв порушень прав людини, повідомляє про випадки грубих порушень та виступає з різкою критикою дій державних органів.
Українська Гельсінська спілка з прав людини висловлює свою занепокоєність фактом нападу на одного зі своїх колег по правозахисній діяльності. Ми стурбовані тим, що особи, які невдоволені діяльністю правозахисника, вважали за можливе вдатися до насильства, і вважаємо це наслідком того, що розслідування у подібних випадках часто не призводить до встановлення та покарання винних.

Ми здивовані кваліфікацією цього злочину як хуліганства. Обставини нападу свідчать про те, що напад був спрямований саме на Дмитра Гройсмана, що виключає наявність хуліганських мотивів у нападників, а вказує на інший мотив цього злочину, прямо пов’язаний з правозахисною діяльністю.

Ми нагадуємо, що відповідно до статті 12 Декларації ООН про права та відповідальність осіб, груп та органів суспільства щодо заохочення та захисту загальновизнаних прав людини та основних свобод, держава має вдатися до всіх заходів для забезпечення захисту будь-якої людини, що діє особисто або спільно з іншими, від будь-якого насильства, погроз та помсти у зв’язку із її правозахисною діяльністю. Ми вважаємо, що правозахисники потребують особливого захисту у зв’язку з тим, що їх діяльність за своєю природою може викликати и часто викликає незадоволення осіб, які мають вагомі позиції та вплив у владних структурах. Насильницький напад на правозахисника – це тривожний сигнал і для міжнародної спільноти про наявність системних проблем у дотриманні прав людини в Україні.

Лише ефективне розслідування кожного випадку та покарання кожного винного може створити атмосферу, коли правозахисники можуть виконувати свою суспільну місію. У іншому разі вільна діяльність правозахисників та інших суспільних інститутів – один із найважливіших здобутків української демократії – може звестися нанівець.

Ми закликаємо:
 працівників правоохоронних органів, що займаються розслідуванням, і надалі докладати усіх необхідних зусиль для розкриття цього злочину та переглянути кваліфікацію цього злочину.
 вище керівництво МВС України забезпечити підтримку та необхідні ресурси для успішного розслідування, а також постійний контроль за розслідуванням;
 прокуратурі України забезпечити контроль за якістю та законністю розслідування цього злочину та подальше ефективне обвинувачення осіб, причетних до нього;
 Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини поставити розслідування цього злочину під контроль та вдатися до всіх можливих заходів щодо створення безпечного середовища для діяльності правозахисників.

В разі виникнення питань Ви можете звернутися до:

Аркадія Бущенка тел. моб. 8 050 406 24 07

 Володимира Яворського тел. 417-41-18; моб. 8 095 272 36 22

Українська Гельсінська спілка з прав людини – Всеукраїнська асоціація громадських правозахисних організацій, метою якої є сприяння практичному виконанню гуманітарних статей Заключного акту Гельсінської наради з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) 1975 року, інших прийнятих на його розвиток міжнародних правових документів, а також усіх інших зобов’язань України в сфері прав людини та основних свобод.
В склад асоціації входять 24 правозахисні організації.


 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: