Заява УГСПЛ щодо засудження українського активіста Володимира Балуха підконтрольним РФ районним судом Криму - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Заява УГСПЛ щодо засудження українського активіста Володимира Балуха підконтрольним РФ районним судом Криму

Заяви

16 січня 2018 року підконтрольний РФ так званий Роздольненський районний суд, що розташований в окупованому Криму, засудив українського активіста Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення та штрафу в розмірі 10 тисяч рублів.

Українська Гельсінська спілка з прав людини заявляє, що обвинувачення по справі проти Володимира Балуха є сфабрикованими та політично мотивованими. Так, від самого початку окупації півострову правоохоронні органи РФ переслідували громадянина України та погрожували кримінальною відповідальністю через його відкриту проукраїнську позицію. Ними неодноразово проводились незаконні обшуки в помешканні Володимира, під час яких вилучали флаг України. Під час чергового такого обшуку кримські правоохоронці знайшли патрони та вибухівку, через що в подальшому активіста було незаконно притягнуто до кримінальної відповідальності.

При повторному розгляді справи Балуха суддею так званого Роздольненського районного суду знову були проігноровані докази невинуватості українця, а також факти фальсифікації доказів проти нього.

Цей факт та інші епізоди переслідувань Володимира Балуха в Криму є грубими порушеннями прав людини, норм міжнародного гуманітарного права та мають ознаки незаконного політично мотивованого переслідування.

УГСПЛ наголошує на неприпустимості будь-яких проявів переслідування громадян, що застосовуються окупаційною владою з метою придушення інакомислення в Криму.

Ми закликаємо міжнародні організації та уряди інших країн засудити переслідування в’язня Кремля Володимира Балуха та ухвалений 16 січня 2018 року вирок, а також запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до переслідування, позбавлення волі та засудження Володимира Балуха.

Українська Гельсінська спілка з прав людини вимагає від української влади провести ефективне розслідування дій окупаційної влади РФ щодо переслідування Володимира Балуха, притягнути винних до відповідальності, а також вжити конкретних рішучих заходів на міжнародному рівні щодо звільнення Балуха та інших в’язнів Кремля, припинення переслідування громадян України в Криму.

Фото – «Copyright © 2018 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»