Публікація

Завершився перший Освітній Фест прав людини

З 25 липня по 3 серпня в Освітньому домі прав людини у Чернігові проходив Освітній Фест прав людини 2017.

В Дім на Фестиваль завітало більше 200 учасників з восьми країн. Десятиденний освітній марафон налічував більше ніж 90 годин відкритих інформаційно-просвітницьких заходів з прав людини. Спікерами фестивалю виступили 40 експертів, тренерів, практикуючих юристів та правозахисників з України, Білорусі, Грузії, Казахстану та Молдови. Учасники з України – волонтери, активісти громадських організацій, освітяни та студенти приїхали на фестиваль з усіх областей та АР Крим.

IMG_4012

Фестиваль було організовано Громадською спілкою «Освітній дім прав людини в Чернігові» за підтримки Фундації домів прав людини, Міністерства закордонних справ Норвегії та Національного фонду на підтримку демократії (NED) в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

IMG_4633

Паралельно з відкритими освітніми заходами, в рамках Освітнього Фесту пройшла зустріч представників міжнародної Мережі Домів прав людини з України, Білорусі та Грузії з метою обміну досвідом та розробки майбутніх спільних освітніх проектів у сфері прав людини. Представники організацій-операторів Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» провели в Домі робочу зустріч. Фестиваль також став місцем проведення сесії навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів» (ГС «Українська Гельсінська спілки з прав людини»), зустрічі представників благодійної організації «Восток СОС» для планування освітніх заходів на сході України та стратегічного планування культурних заходів організації. Випускники ВОП «Розуміємо права людини», залучені до роботи безкоштовних правових приймалень УГСПЛ, працювали у Домі над спільним проектом «Доступ до публічної інформації в контексті розвитку ОТГ».

IMG_4063

У Дім для зустрічі завітали також випускники молодіжних шкіл прав людини для молодих активістів 2014, 2015 та 2016 років.

Під час фестивалю було презентовано систему моніторингу «Індекс прав людини», свого роду правозахисне “ноу-хау”, та документальну стрічку правозахисника та режисера Олексія Біди «Транзитний пункт». Члени організації «Восток СОС» привезли для учасників фестивалю проект #Восток-Дім – це усні історії в художній практиці.

IMG_6274

IMG_6674

Учасники першого заїзду на Освітньому Фесті прав людини 2017 долучились до флешмобу правозахисних організацій #stop6427д та закликали Президента України не підписувати текст законопроекту 6427-Д – документу, що передбачає нову процедуру обрання Уповноваженого Верховної ради з прав людини, яка призведе до політизації цієї ключової для захисту прав людини посади.

Організатори передбачили і оздоровче та культурне дозвілля. Так, учасники мали змогу відвідати Чернігів та його основні туристичні атракції, зайнятися йогою на світанку, навчитися прийомам самооборони та танцювальним па під час ранкових активностей, приготувати вечірнє барбекю з кукурудзою та посадити перші квіти у рамках флешмобу #БудуємоДімРазом.

IMG_5356

IMG_5331

IMG_7513

Організатори планують проводити Освітній Фестиваль прав людини щорічно. Заходи такого формату необхідні, щоб зібрати активістів та експертів громадянської спільноти задля реалізації важливих цілей:

  • консолідації громадянського суспільства навколо проблем прав людини;
  • захисту та підтримки правозахисників;
  • підвищення потенціалу активістів громадянського суспільства, зокрема просування «ноу-хау» та найкращих освітніх практик, методів та інструментів захисту прав людини;
  • Розвитку мережі молодих активістів-правозахисників, випускників освітніх програм;
  • Запобігання професійному та емоційному вигоранню правозахисників;
  • Просування прав людини та підходу до розвитку, заснованому на правах людини.

IMG_5866

IMG_5685

IMG_6368

Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» була започаткована у 2014 році сімома організаціями з різних куточків України. За три роки роботи в Освітнього дому прав людини, або як його ще називають, просто «Дім», на базі Спілки було проведено близько 200 освітніх заходів, участь у яких взяли більше 3000 людей.

За цей час Дім став впізнаваним освітнім і ресурсним центром для правозахисних організацій та не раз був прихистком для правозахисників у небезпеці. Дім є членом Міжнародної Мережі домів прав людини – 15 Домів у 13 країнах.

Сайт Освітнього Фесту прав людини

Подія у Facebook

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: