Публікація

Завершився навчальний курс «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів»

Фінальна зустріч відбулась у Києві 19 та 20 травня

У заході взяли участь 34 адвокати та судді зі всієї України. Усі вони – випускники навчального курсу, який впроваджується Українською гельсінською спілкою з прав людини.

Навчальний курс, що тривав протягом півтора року – це освітній інструмент посилення професійного потенціалу українських юристів на захист прав і свобод людини.

Протягом курсу учасники навчалися у дистанційному форматі та на очних зустрічах, спрямованих на набуття практичних навичок за темами, які вивчалися дистанційно. Вони також здійснили 3 міжнародні навчальні поїздки та створили пам’ятки для затриманих щодо порушення права на свободу.

Навчання проводилося з наступних тем:

  • теорія та історія прав людини, європейська система захисту прав людини;
  • право на справедливе правосуддя (стаття 6 ЄКПЛ);
  • право не піддаватися тортурам, нелюдському поводженню та право на свободу та особисту недоторканість (статті 3 та 5 ЄКПЛ).
  • право на повагу приватного та сімейного життя (ст. 8 ЄКПЛ).
  • право на безперешкодне користування майном (стаття 1 Протоколу Першого) та інші.

Навчання проводили кращі експертами-практики у сфері прав людини. З повним переліком експертів та асистентів можна ознайомитися на сайті http://hrs-course.helsinki.org.ua/

Основні результати курсу:

  • повний курс навчання пройшли 16 адвокатів та 18 суддів з 18 регіонів України, і це перший курс в рамках якого навчання проходять адвокати разом із суддями;
  • створена платформа для онлайн-навчання в партнерстві з Мережею Домів прав людини. Надалі цей досвід і розроблений майданчик можуть бути використані в роботі інших країн і передані іншим структурам, які мають бажання проводити навчання з цієї теми (АРССУ, НААУ и НШСУ);
  • розроблено 5 модулів і 5 очних семінарів (експертні методики та матеріали, авторські лекції з 5 тем). Матеріали курсу  постійно оновлюються;

За словами учасників, змінилась якість підготовки позиції та процесуальних документів: «Аргументація позиції стала більш якісною. Бачу слабкі місця в роботі колег та недоречне застосування практики ЄСПЛ, тим самим посилюю власну контраргументацію». Акцент навчальної програми цього циклу – захист прав людини в умовах збройного конфлікту і робота в умовах правосуддя перехідного періоду;

Учасники активно діляться здобутим досвідом з колегами:

«Став певний авторитетом серед колег та носієм експертних знань. Регулярно передаю знання та раджу літературу помічникам суддів у суді. Створено певний «клуб любителів ПЛ»; «Колеги, що раніше стримано ставилися до застосування практики ЄСПЛ, зараз запитують коли саме буде набір на наступний курс навчання».

Учасники зазначили, що в їх практиці зменшилась кількість випадків недоречного застосування посилань на практику ЄСПЛ: «Результати навчання можна порівняти з освоєнням мови – раніше посилалися на практику ЄСПЛ «бездумно» та без повного розуміння, а зараз є розуміння доречного та недоречного застосування та посилань на практику Суду як власне зі свого боку, так і з боку колег».

Адвокати взяли участь в підготовці звіту УГСПЛ про ризики роботи адвокатів в умовах збройного конфлікту в Україні (готується до публікації). Також триває робота над 2 новими курсами щодо захисту прав адвокатів та щодо МГП. Заплановано співпрацю з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та підготовку групи тренерів з числа випускників курсу.

Як зазначили учасники, «Створено мережу однодумців, що надає підтримку в умовах критики та не розуміння/не сприйняття прогресивних та сміливих рішень та ідей»; «Курс стимулює «тримати планку» та постійно підвищувати кваліфікацію в цьому напрямку»; «Зник страх. З’явилось розуміння, що ти не один в системі, що можна висловити свою справжню думку. Тепер я описую в рішеннях відмінні від звичної судової практики речі і не боюсь вищих інстанцій»; «Завдяки навчанню склалася гарна думка про суддів і повернулась віра в права людини».

Проведений очний семінар є частиною навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів», що впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав  людини. Загальною метою курсу є сприяння дотриманню та захисту прав і свобод людини в Україні, імплементації міжнародних стандартів прав людини в національну правову систему через посилення професійного потенціалу практикуючих судових юристів.

Цей захід став можливим завдяки проекту «Права людини в дії», який впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: