Публікація

Завдяки юристам УГСПЛ родина переселенців домоглася виплати пенсії, яку не отримувала півроку

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини допомогли сім’ї з Донецька повернути виплати заслужених пенсій. Справа була підтримана Центром стратегічних справ Спілки.

Одним з пріоритетних напрямків діяльності громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Хмельницький області, яку представляє ГО “Подільська правова ліга”, є захист прав однієї з найвразливішої категорії внутрішньо переміщених осіб – пенсіонерів. В силу свого віку та стану здоров’я ці люди працювати вже не можуть, і пенсія для них – єдине джерело існування. Разом з тим, в багатьох випадках, органи Пенсійного фонду України, керуючись нормами постанови КМУ № 365, припиняють виплати пенсії за найменшої підстави. Це, наприклад, відсутність за місцем проживання під час візитів перевіряючої комісії, фіксація факту перетину лінії зіткнення в зоні АТО або державного кордону України тощо.

Правозахисна спільнота вже більше року критикує вищезазначений урядовий нормативний акт та вказує на його невідповідність законодавчим актам, які мають вищу юридичну силу. Зокрема Конституції України, Законам України «Про пенсійне забезпечення», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Проте індивідуальні позови про оскарження дій (бездіяльності) суб’єкта владних повноважень залишаються достатньо дієвими засобами захисту порушених прав пенсіонерів – внутрішньо переміщених осіб.

Черговим прикладом цього є життєва ситуація подружжя пенсіонерів П., які внаслідок бойових дій в Донецьку були змушені покинути своє попереднє місце проживання, та знайшли притулок в Шепетівці Хмельницької області. Внаслідок тимчасового від’їзду для вивозу особистих речей, довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб були скасовані, що в свої чергу призвело до припинення виплати пенсії, яка була єдиним джерелом існування родини.

Адвокат Роман Рачок
Адвокат Роман Рачок

Адвокат громадської приймальні УГСПЛ в Хмельницькій області Роман Рачок підготував позовну заяву та представив інтереси одного з членів подружжя під час розгляду відповідного адміністративного позову. Постановою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 07.06.2017 по справі №688/1196/17 позов був задоволений, на Шепетівське об’єднане управління ПФУ був покладений обов’язок здійснити виплату пенсії за період червень-листопад 2016 року.

ГО “Подільська правова ліга”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: