Публікація

Завдяки міжнародній співпраці правозахисників було забезпечено право на медичну допомогу

До громадської приймальні УГСПЛ у Рівному звернулась мати громадянина України, який перебуває у пенітенціарній установі в Білорусі та живе з ВІЛ

Син пані Софії*, Микола* (*імена змінено з етичних міркувань), перебуває на території Республіки Білорусь, в одній з пенітенціарних установ. Микола – людина, що живе з ВІЛ, за весь час перебування в місцях несвободи не отримував АРВ-терапію та почав відчувати погіршення стану здоров’я. Мати прямого зв’язку з сином не має, зверталась в одне з консульств України на території Білорусі з проханням допомогти у вирішенні ситуації та зустрітися з її сином, проте чіткої відповіді не отримала.

Завдяки тому, що УГСПЛ входить в до регіональної мережі правової допомоги людям з ВІЛ, яка об’єднала юристів з багатьох країн, юрист приймальні УГСПЛ Олена Романова звернулась до однієї з партнерських білоруських організацій, які допомагають людям, що живуть з ВІЛ з проханням про допомогу у вирішенні ситуації.

Окрім цього, в інтересах пані Софії та її сина від імені приймальні УГСПЛ було направлено лист до консульського відділу МЗС України, Консульства та посольства в Білорусі та Уповноваженого з прав людини щодо ситуації, яка склалася, та з проханням про терміновий розгляд.

Через декілька днів надійшов лист від Консульства про те, що білоруською пенітенціарною установою надіслано лист-підтвердження про те, що пана Миколу нарешті оглянув лікар та призначили АРВ-терапію. Окрім цього, з пані Софією особисто зв’язались щодо інформації у листі.

Таким чином, завдяки спільним зусиллям з білоруськими колегами, пан Микола нарешті почав отримувати АРВ-терапію, а пані Софія дізналася актуальну інформацію про стан здоров’я свого сина та шляхи подачі клопотання щодо його повернення до України.

Правовий аспект ситуації:

Міністерством охорони здоров’я Республіки Білорусь прийнято Постанову про затвердження клінічного протоколу «Діагностика та лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією» від 01.06.2017 року.

Відповідно до п.6.1 цього Протоколу АРТ терапія показана всім ЛЖВ (універсальний доступ до АРТ діє з 01.01.2018 року).

Повний текст Протоколу https://www.belaids.net/wp-content/uploads/2017/06/08_letter_MZRB.pdf

Що стосується українського законодавства, то відповідно до ст. 3 Конституції України: людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 39 Консульського Статуту України, затвердженого Указом Президента України від 02.04.1994 року передбачає:

Консул зобов’язаний стежити, щоб відносно громадянина України, взятого під варту (заарештованого) чи затриманого за підозрою у вчиненні злочину, чи підданого іншим заходам, які обмежують свободу громадянина України, або відбуваючого покарання у вигляді позбавлення волі, а так само підданого іншим заходам судового або адміністративного впливу, було дотримано законодавства держави перебування і договорів, укладених Україною з цією державою, та міжнародних договорів, учасниками яких є Україна і держава перебування.

Консул зобов’язаний на прохання заінтересованих осіб і за своєю ініціативою відвідувати громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі в іншій формі або відбувають покарання. Консул зобов’язаний стежити, щоб таких громадян тримали в умовах, які відповідають вимогам гігієни і санітарії, і щоб вони не зазнавали жорстокого і принижуючого людську гідність поводження.

За всіх обставин консул зобов’язаний домагатися особистої зустрічі з громадянином України, щоб упевнитися, що права і інтереси цього громадянина не ущемлюються.

Громадська приймальня УГСПЛ у м. Рівному

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: