Публікація

Затриманий за торгівлю наркотиками і зброєю став шпигуном. Історія утримуваного в «ДНР» Олександра Лобуря

Мешканця тимчасово окупованої Амвросіївки Олександра Лобуря затримали на початку квітня на очах у матері. Спочатку «ДНР-івці» звинувачували його в торгівлі зброєю та наркотиками, а за місяць йому інкримінували вже шпигунство.

Олександр Лобур – один з останніх затриманих «ДНР-івцями». 7 квітня 2020 року до його оселі в Амвросіївці увірвалися п’ятеро невідомих. Згодом з’ясувалося, що то були працівники так званого «Міністерства державної безпеки» так званої «ДНР». Вони звинувачували Олександра в торгівлі зброєю та наркотиками, провели у будинку обшук. А потім – одягли наручники і повезли в невідомому напрямку.

Усе це трапилося на очах у матері, яка відтоді його не бачила. За місяць Любов Михайлівна дізналася від «Генеральної прокуратури «ДНР», що затримали сина в порядку адміністративного арешту на  30 діб. Та зараз Олександра продовжують незаконно утримувати, уже 3,5 місяці. І тепер звинувачення нові – шпигунство. Дядько Олександра – Микола, обставини оцінює приречено:

«Йому інкримінують статтю 321 Кримінального кодексу  ДНР – шпіонаж. Від 10 до 20 років позбавлення волі, у воєнний час – смертна кара з конфіскацією майна».

Ситуація ускладняється станом здоров’я Олександра. У 2019 у нього діагностували гострий холецистит, який встиг стати хронічним. Проблеми підтверджують і самі представники «ДНР». Вони дзвонили співмешканці Олександра і просили передати йому бинти, адже на тілі з’явилися фурункули. До списку потреб, оголошеного ДНР-івцем у розмові телефоном, увійшли і теплі речі, продукти харчування та засоби гігієни.

Загальновідомо, як в «ДНР» опікуються утримуваними. На медичну допомогу можна не чекати. Лише на застосування сили. Практику катувань для отримання потрібних зізнань підтверджують звіти ООН, ОБСЄ, неурядових організацій.

Віталія Лебідь, адвокатка ЦСС УГСПЛ

«Така практика затримань – традиційна для незаконних збройних формувань. Усіх “неугодних” вони спочатку позбавляють волі (фактично – викрадають), а потім знаходять “за що” відкрити кримінальне провадження. Також для “ДНР-івців” є сталою практикою не віддавати Україні людей без вироку. Процес може тривати роками. Та здоров’я Олександра може не витримати катастрофічно жахливих умов СІЗО і колоній, які супроводжуються катуваннями, тож ми маємо повернути його раніше вироку. Родичі Олександра неодноразово надсилали запити до «органів ДНР», але ті відповідають, що Україна не підтверджує його серед списку осіб, які розшукуються (копія листа нижче, – ред.). Разом з тим, на наші запити Об’єднаний центр про СБУ повідомляє, що О. Лобур значиться у їхній базі як незаконно позбавлений волі і його подано на розгляд Тристоронньої контактної групи (відповідь СБУ нижче, – ред). З такою практикою ми теж неодноразово зіштовхуємося, коли “ДНР” або не підтверджує утримання певних осіб, або стверджує, що Україна їх не запитує», – прокоментувала адвокатка ЦСС УГСПЛ Віталія Лебідь.

  

Не одразу після затримання, але українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Нині адвокати з Центру стратегічних справ УГСПЛ зв’язуються з Слідчим Комітетом РФ та вимагають від СБУ надати перелік заходів, які були здійснені ними для звільнення Олександра.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини та Медійна ініціатива за права людини збирають імена заручників, яких утримують представники незаконних збройних формувань на Донбасі, складають список прізвищ та намагаються підтримувати зв’язок з рідними заручників та колишніми в’язнями задля отримання оперативної інформації про місця утримання, умови та стан здоров’я. Ці дані ми передаємо відповідальним за звільнення особам, що є учасниками перемовин у Мінському, Нормандському форматах, а також ОБСЄ, та використовуємо для привернення увагу українського суспільства до проблеми.

Матеріал підготовлений в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: