Публікація

Затримано учасників пішого походу з Сум до Києва

17 сумських студентів наразі перебувають Недригайлівському районному відділі внутрішніх справ Сумської області.  За повідомленням УНІАН одного зі студентів госпіталізовано. Доля інших поки що невідома.

Учора на кордоні Сумської та Полтавської областей пішу колону студентів, що прямували до Києва перестріли 3 великі пасажирські автобуси ( 2 – порожні, третій –з людьми у цивільному).

Начальник УМВС України в Сумській області генерал-майор Микола Плеханов, заступник голови ОДА Соколов, що прибули на місце події, ознайомили учасників походу з рішенням Роменського суду. Незайве зазначити, що виносилося і оголошувалося воно таємно від учасників походу, судовий виконавець відмовився надати рішення суду студентам для ознайомлення. Без жодних юридичних обґрунтувань в ньому йдеться про те, щоб заборонити піший похід на Київ, оскільки він начебто несе небезпеку для громадського порядку. Студентам представник ОДА запропонував добровільно сісти у автобуси і поїхати додому. Також не зрозуміло, хто був відповідачем у справі за цим рішенням. За попередніми даними, у рішення вказана взагалі будь-яким особам рухатися пішим походом по території району, що є грубим порушенням процесуальних та матеріальних норм права, нехтуванням всіма правовими нормами щодо права збиратися мирно без зброї.

На питання журналістів, чи не виключає пан Соколов силового впливу на студентів у разі невиконання розпорядження, була отримана відповідь: „Не виключаю”. Що не може не дивувати, оскільки не кожне не виконання рішення суду чи навіть дрібне хуліганство, як це тлумачить міліція, не має тягнути за собою затримання всіх осіб за допомогою спеціального підрозділу та розшуку всіх втікачів, які вже фактично припинили свою протиправну поведінку!?

Звісно, студенти не відступилися від своїх переконань і виявили бажання продовжувати пішу ходу. За годину до табору студентів приїхала колона правоохоронців.  За словами очевидців, це була масштабна каральна операція із залученням щонайменше півтори сотні правоохоронців, які приїхали автобусами і 10-15 патрульними машинами. Більшість студентів затримали і лише частині вдалося втекти. Разом із дітьми затримали народного депутата В. Кириленка та політичного оглядача агентства ділової інформації „Контекст” Євгена Кузьменка.

За словами народного депутата Павла Качура, якому вдалося поговорити з учасниками акції, під час облави у них конфіскували всі речі – намети, інвентар, теплий одяг.

Одного зі студентів, В’ячеслава Кобилякова, за повідомленням УНІАН, госпіталізовано. Олег Медуниця, один з учасників акції протесту розповів, що „у хлопця пішла кров носом, він кричав від болю і ми підозрюємо, що в нього від побоїв може бути внутрішній крововилив”.

Медуниця зазначив, що на даний момент 17 затриманих разом з ним перебувають у Недригайлівському відділі внутрішніх справ Сумської області. За його словами, їм не пред’являють ніяких звинувачень, „ відчувається, що чекають вказівку від обласного міліцейського керівництва”.

Депутата Кириленка звільнили о 9 ранку. Він зауважив, що під час затримання правоохоронці не пред’явили жодних посвідчень, не відповідали на запитання, хто вони, які підстави силових дій. ”Студентів брутально били кийками, валили на землю,  навалювалися на молодих людей і били ногами”.

Працівники міліції повідомили, що поки не дають ніякої інформації щодо події, проте зазначили, що зараз зі студентами перебувають народні депутати, які „балакають з ким треба”. Окрім того, у відділку повідомили: „Не переживайте, ніхто нікого не затримував.”

Цікаво, невже студенти самі прийшли туди і попросили притулку?

Батьки та вчителі затриманих студентів заявили про намір пікетувати Сумську ОДА для того, аби хоч дізнатися про долі своїх дітей.

Українська Гельсінська спілка з прав людини вимагає негайного зупинення брутальних порушень прав людини та основних свобод учасників акції, вимагає звільнення усіх затриманих та усунення перешкод у продовженні пішого ходу. Представники спілки вважають, що черговий раз проти учасників акції правоохоронними органами застосовані непропорційні та незаконні заходи, при цьому грубо порушені право на свободу мирних зібрань, право на свободу та недоторканість, а також право власності. Зафіксовано факт надмірного застосування сили при затриманні, що призвели до нанесення тілесних ушкоджень. Правоохоронні органи повинні перестати займатися політикою і мають розпочати діяти у відповідності до закону та з дотриманням фундаментальних прав людини та основних свобод.

РУПОР.org

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: