Публікація

Засудженим гарантують право на незалежне медичне обстеження

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув проект закону “Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України”.

Члени Комітету підтримали пропозицію авторів законопроекту В. В. Онопенка та О. М. Пеклушевича стосовно внесення змін до ст. 116 Кримінально-виконавчого кодексу України, що гарантує засудженим до позбавлення волі, медичне обстеження в не підпорядкованих пенітенціарній службі і правоохоронним органам медичних закладах України з метою виявлення ознак застосування до них тортур та інших протиправних дій, що завдали шкоду їхньому здоров’ю.

Стосовно запропонованих доповнень до ст. 151 КВК України висловлювались різні точки зору на проблему помилування засуджених на довічне ув’язнення.

Голова Комітету Г.Удовенко звернув увагу на те, що практика застосування в Україні такої міри покарання, як довічне ув’язнення, замість застосування смертної кари, порівняно недовга. Водночас, сама проблема відміни смертної кари та застосування довічного ув’язнення до цього часу залишається суспільно-резонансною проблемою.

На думку членів Комітету, зазначені доповнення значною мірою лібералізують цей вид покарання, тобто смертної кари. Перед прийняттям остаточного рішення щодо внесення пропонованих доповнень до статті 151 КВК України на розгляд Верховної Ради України, доцільно було б, вважають народні депутати, провести дослідження громадської думки з цього питання.

За підсумками обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України цей законопроект в частині, що стосується доповнень до ст. 151 КВК України відхилити.

Також Комітет розглянув питання щодо підготовки до другого читання проекту закону “Про внесення змін до Закону України “Про біженців”, внесеного Кабінетом Міністрів України. В Комітеті узагальнено пропозиції, що надійшли стосовно цього законопроекту. 

Комітет ухвалив рішення членам робочої групи, секретаріату Комітету підготувати порівняльну таблицю із зазначеного питання і внести законопроект на наступне засідання Комітету для постатейного обговорення.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: