Публікація

Засуджений житель Луганщини не може добитись перегляду вироку, оскільки його справу залишено на окупованій території

УГСПЛ підтримує справу Олександра Хлебіка та вважає її стратегічною.

Ще у 2013 році Алчевський міський суд Луганської області засудив Олександра Івановича Хлебіка до позбавлення волі строком на 8 років і 9 місяців. Його захисник вчасно подав апеляційну скаргу, завдяки чому вирок не встиг набрати чинності. Однак за три роки справа так і не була розглянута апеляційним судом, адже матеріали залишились на непідконтрольній території України.

Всі можливості переглянути вирок чи звільнити засудженого з під варти виявилися марними. Лише Європейський суд з прав людини уважно поставився до справи та зреагував рекордно швидко. Через чотири місяці після подання заяви до ЄСПЛ, справа вже комунікована Уряду України, що дає шанс на відновлення справедливості.

У зв’язку з бойовими діями в Луганській області, суди змінили своє розташування,  а разом з ними на підконтрольну територію переїхали також і судді. Але матеріали кримінальних справ були залишені. Під час єдиного засідання, Апеляційний суд нічого не зміг вирішити без документів. Про засудженого, з часом, і взагалі забули.

Олександр Іванович неодноразово вимагав розглянути його апеляційну скаргу. Звертався він і до прокуратури, і до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Однак допомоги він так і не отримав. Як відповів апеляційний суд: «цю ситуацію неможливо вирішити поки не будуть внесені зміни до законодавства».

Адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Дмитро Мазурок вважає цю справу кричущим прикладом порушення прав людини.

«Апеляція засудженого не тільки не розглянута в розумний строк, але і взагалі – чоловік був позбавлений права на апеляційне оскарження, – коментує Дмитро Мазурок. – Суд сам визнає неможливим розглянути справу без матеріалів, однак відмовляється звільнити засудженого з-під варти, що робить попереднє ув’язнення непередбачувано довгим».

­


Якщо ваші апеляційні чи касаційні скарги досі не були розглянуті, оскільки справи  «застрягли» на непідконтрольній території, УГСПЛ закликає звертатись за допомогою.

Щоб мати шанси на успіх, ми просимо вас самостійно:

  1. Подати клопотання про відновлення втраченого провадження.
  2. Подати клопотання про зміну запобіжного заходу.

Всі ці документи, із коротким описом подій, будь-ласка, направляйте на нашу адресу: УГСПЛ, а/с 100, м. Київ, 04071.

Або електронною поштою: [email protected].

Із будь-яких питань ви можете порадитись з нашими юристами за телефоном: 097 384-27-99 або 095 870-84.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: