Публікація

Засудження цивільної особи військовим суддею є порушенням права на справедливий судовий процес

Європейський Суд з прав людини у Страсбурзі виніс ще 6 рішень у справах проти Туреччини, в яких цивільну особу було засуджено військовим суддею. В усіх справах визнано порушення статті 6 Європейської конвенції з захисту прав людини і основних свобод.

Загалом, як ми вже неодноразово повідомляли, Суд виніс вже 12 подібних рішень проти Туреччини, визнавши в усіх порушення права на справедливий процес, передбаченого Європейською Конвенцією.

У справах Güven та інші проти Туреччини (скарга № 40528/98), İrfan Kaya проти Туреччини (скарга № 44054/98), Jalaliaghdam проти Туреччини (скарга № 47340/99), Kırcan проти Туреччини (скарга № 48062/99), Korkmaz проти Туреччини (скарга № 50903/99) та Özertikoğlu проти Туреччини (скарга № 48438/99) Суд наголосив, що цивільні особи, яких обвинувачують у вчиненні злочину, мають законні підстави боятися, що національний суд безпеки, який включає військових суддів серед своїх членів, може не бути незалежним та неупередженим. Відповідно, Суд у всіх справах анонімно постановив, що було порушення статті 6.1 Європейської Конвенції.

Суд також неодноразово вже наголошував, що утворений суд, який не має достатнього рівня незалежності та неупередженості, за будь-яких обставин не може гарантувати справедливий процес для особи, яка перебуває під його юрисдикцією.

Секретаріат Ради українських правозахисних організаці

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: