Публікація

Заради захисту жертв війни: адвокати та судді посилюють професійні знання

Наприкінці квітня 30 учасників та учасниць зі всієї України відвідали перший очний семінар в рамках навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Судді та адвокати зібралися для того, щоб протягом трьох днів детально дослідити об’єм поняття «права людини», дослідити, які стандарти закріплені в Європейській конвенції прав людини та визначитися з планом-алгоритмом аналізу справ ЄСПЛ.

Шлях до отримання цих знань полягав через презентації експертів. Так Сергій Заєць, адвокат, засновник проєкту JustCraft, дослідив виникнення поняття «прав людини» та трансформацію покладеного в нього змісту, його філософську та юридичну складову. Павло Пархоменко, голова Бахмацького районного суду Чернігівської області, кандидат юридичних наук, презентував учасникам які стандарти доказування можуть застосовуватися під час судового розгляду. 

Між презентаціями учасники розв’язували практичні кейси, на прикладі яких вчилися застосовувати план-алгоритм аналізу справ ЄСПЛ та застосовувати стандарти, закріплені в окремих статтях ЄКПЛ.

Особливо учасників вразило практичне завдання, де потрібно було проаналізувати два рішення ЄСПЛ зі схожими обставинами, в яких суд прийшов до протилежних висновків. Це був наглядним прикладом того, що не можна сліпо цитувати рішення ЄСПЛ в національних судах, а потрібно детально досліджувати обставини справі і застосовувати принципи, покладені в суть такого рішення.

Окрема подяка експертам за візуалізацію навчального матеріалу. Фірмові «кола» та «кімната з пропуском» є вже візитною карткою освітніх тренінгів УГСПЛ.

Метою навчального курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» є підвищення професійного потенціалу суддів та адвокатів  з застосування норм міжнародного гуманітарного права в національній судовій практиці, а саме щодо кваліфікації збройного конфлікту, співвідношення норм міжнародного гуманітарного права й прав людини та розгляду справ, пов’язаних  зі збройним конфліктом на Сході України та з тимчасовою окупацією АР Крим та м. Севастополь. Попереду два модулі: з міжнародного гуманітарного права та про співвідношення міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

 

Навчальний курс «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» впроваджуватиметься завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: