Публікація

Заради справедливості до жертв війни: українські судді та адвокати тренуються для роботи у майбутніх справах, пов’язаних із збройним конфліктом в Україні

28 та 29 листопада в Києві пройшов навчальний судовий процес для правників (суддів та адвокатів), які протягом цього року проходили навчання на курсі «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні». Також до ігрового суду долучилися представники прокуратури, які безпосередньо працюють з кримінальними провадженнями, порушеними внаслідок збройного конфлікту в Україні.

Навчальний судовий процес представляє собою проведення судового процесу в ігровій формі, під час якої 4 команди (судді, обвинувачення, захист обвинуваченого та представники потерпілих) представляють власну позицію на запропоновану і розроблену експертами фабулу.

Цього разу проведення навчального засідання супроводжувалося трьома експертами: Тимуром Коротким, Завідувачем кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства НАУ, радником президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, Сергієм Заєць,  адвокатом, експертом курсу «Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні» та Костянтином Задоєю, доцентом кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, членом Науково-консультативної ради при Верховному Суді.

Учасникам навчального суду була запропонована фабула, яка охоплювала декілька епізодів злочинної діяльності вигаданої особи. При цьому учасникам потрібно було перевірити кваліфікацію діянь не лише за національним законодавством, а і показати знання з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини.

Як результат – правники змогли прокачати свої знання та подивитися які проблемні питання можуть поставати в національних судах під час розгляду справ про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які скоїли злочини внаслідок збройного конфлікту.

 

Захід проводиться за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: