Публікація

Запис та підсумки вебінару «Захист жертв збройного конфлікту: ЄСПЛ та КПЛ ООН»

Чи є Комітет з прав людини ООН альтернативою Європейському суду з прав людини — розбиралися учасники вебінару «Захист жертв збройного конфлікту: ЄСПЛ та КПЛ ООН».

Виключення Росії з Ради Європи актуалізувало питання щодо захисту порушених державою-агресором прав на міжнародному рівні. Росія не є державою-учасницею Конвенції з 16 вересня 2022 року. Порушення з цього часу не розглядаються в ЄСПЛ, окрім деяких випадків. 

Під час вебінару Віталія Лебідь, юристка УГСПЛ, окреслила проблеми, які виникли після денонсації Росією Європейської Конвенції з прав людини. Які є винятки для подачі заяв до ЄСПЛ, чи можна подавати заяви після вичерпання строку звернення та як обліковується строк звернення для триваючих порушень.

У рамках ООН існує ціла низка правозахисних органів, куди можна звертатися у випадку порушень прав на міжнародному рівні. Зокрема — діють Комітети ООН, які мають повноваження розглядати індивідуальні скарги від потерпілих щодо порушення тих прав, які гарантуються міжнародними договорами, ратифікованих державою. У блоці про КПЛ ООН спікерка розкрила наступні питання:

  • До яких Комітетів ООН можна подавати звернення про порушені права та компетенцію яких КПЛ визнала Росія;
  • Яка існує процедура звернення до КПЛ ООН та чи можна звертатись паралельно до ЄСПЛ про ті ж порушення;
  • Які є наслідки звернень до Комітетів, яким чином виконуються рішення та чому рекомендації Комітетів розглядаються судами Росії.

Читати більше: Як звернутися до Комітетів ООН щодо порушених прав під час збройного конфікту: детальна інструкція від юристки УГСПЛ Віталії Лебідь

На прохання учасників вебінару ми публікуємо запис:

Щоб дізнаватися першими про вебінари та освітні події від Української Гельсінської спілки з прав людини, підписуйтесь на телеграм-канал «УГСПЛ|Тренінги, вебінари, анонси»

 

Тренінг проводився в рамках Програми USAID Ukraine USAID Україна «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: