Публікація

Заочне рішення: що робити, якщо ваша банківська картка заблокована

У прифронтовому Краматорську до юристів УГСПЛ звернулась пані Юлія – одного дня жінка не змогла зняти кошти зі своєї банківської картки, виявилося, вона заблокована. У банку пояснили – рахунком, на який здійснювалися соціальні виплати, користуватися не можна, для роз’яснення підстав накладання арешту потрібно звертатися до Державної виконавчої служби. Виявилося, що напередодні суд виніс заочне рішення – через невелику суму заборгованості за кредитом Юлії було нараховано великі суми відсотків, пені та штрафних санкцій. Іншого шляху вирішити питання, аніж писати заяву до суду, у Юлії не було.

Юлії її допоміг скласти адвокат та координатор УГСПЛ у Краматорську Донецької області Олександр Кадієвський.

Він пояснює, по-перше, відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача. Таку можна подавати протягом 30 днів з дня його проголошення. По-друге, сторона по справі, якій повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд – якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення ж у випадку пані Юлії було винесено за відсутності відповідача і лише тому, що вона не була належним чином повідомлена – своєчасно не отримала повістку отримав повістку про слухання справи. А про наявність заочного рішення, лише тоді, коли  не змогла отримати кошти в відділенні банку.

«Розглянувши справу за відсутності відповідача, суд не мав можливості перевірити її доводи та отримати належні докази в справі», – говорить Олександр Кадієвський та обіцяє й надалі супроводжувати цю справу.

Нагадуємо, раніше юристи УГСПЛ вже пояснювали : коли йдеться про можливі арешти банківських рахунків, на які зараховуються заробітна плата, пенсія, стипендія та інші соціальні виплати, наприклад, через заборгованість, виникає проблема, що потребує невідкладного вирішення на рівні законодавця.

Координаторка мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталя Козаренко говорить, що з одного боку законодавець передбачив, що частина коштів повинна залишатися у боржника – на проживання (відповідно до Закону України «Про виконавче провадження»), з іншого – існує низка судових рішень, зокрема й Верховного Суду, які вказують, що після зарахування на рахунок отримувача кошти є його власністю, втратили свій цільовий статус (пенсії, соціальних виплат), та набули статус вкладу, тож стягнення можуть вважатися законними.

Ситуацію можна було б вирішити, якби закріпити на законодавчому рівні спецстатус банківських рахунків, на які зараховуються заробітна плата, пенсія, стипендія та інші виплати, передбачені ст. 73 Закону «Про виконавче провадження». Такий крок дозволив би захистити права боржників, розвантажити суди та Міністерство юстиції від зайвих скарг на дії державних та приватних виконавців.

 

Захист прав постраждалих від збройного конфлікту та окупації здійснюється в рамках програми USAID Ukraine – USAID Україна «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: