Публікація

Замість представника Уповноваженого з питань свободи слова та ЗМІ буде створено Національну координаційну раду

Завершився конкурс, оголошений Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації та Національною спілкою журналістів на посаду представника Уповноваженого з питань свободи слова та ЗМІ.

Запровадження такого конкурсу було зумовлено значним зростанням звернень журналістів, громадян України до Уповноваженого щодо порушення прав людини на свободу слова і інформацію. Оскільки дедалі стає відчутнішим тиск на ЗМІ, які є основним механізмом реалізації права на одержання об’єктивної, неупередженої інформації, останнім часом фундаментальне право людини на таку інформацію зазнає численних обмежень.

Другий тур конкурсу завершився 2 березня. Омбудсман Ніна Карпачова, Голова профільного Комітету Верховної Ради Микола Томенко та Голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко зустрілися з тими претендентами, кого Конкурсна комісія рекомендувала на цю посаду.

Учасники зустрічі, враховуючи пропозиції самих претендентів та громадську думку, дійшли висновку, що вводити посаду представника Уповноваженого недоцільно. Більш ефективним буде створення при Уповноваженому Національної координаційної ради з питань свободи слова та ЗМІ. Це дозволить Уповноваженому, зокрема в регіонах України мати своїх представників, які вестимуть постійний моніторинг щодо дотримання прав людини на інформацію та захисту ЗМІ. Деякі з учасників конкурсу будуть рекомендовані членами цієї Національної координаційної ради.

Рада буде діяти на громадських засадах за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та Національної спілки журналістики.

Секретаріат Омбудсмана

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: