Публікація

Законопроект щодо засуджених на окупованих територіях. Юрист УГСПЛ взяв участь у засіданні робочої групи Комітету ВРУ

21 червня 2018 року відбулось чергове засідання робочої групи Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та Міністерства юстиції – щодо реформування пенітенціарної системи

На засіданні розглядався проект Закону «Про врегулювання правового статусу осіб, щодо яких порушено законодавство України про кримінальну відповідальність, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче законодавство України внаслідок збройної агресії, збройного конфлікту, тимчасової окупації території України».

Юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Чекарьов брав участь у розробці цього законопроекту. Він також відвідав засідання Комітету щодо законопроекту стосовно засуджених, які відбували покарання на окупованих територіях.

DSC_1118
Євген Чекарьов. Архівне фото УГСПЛ

В установах відбування покарань на окупованій території Донецької та Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим знаходяться тисячі громадян України. Після втрати контролю над цими територіями, засуджені не були переведені на підконтрольну територію і залишились у тих самих колоніях, що й до початку окупації. Ці колонії перейшли під контроль т. зв. «ДНР»/«ЛНР», після чого українська влада втратила можливість отримувати інформацію про перебування засуджених у них. Органи влади України не виконують своїх повноважень на окупованих територіях, а отже колонії, які знаходяться на них – непідконтрольні українській владі, що є порушенням порядку відбування покарання. При цьому українська влада не перевела засуджених в колонії, які знаходяться на підконтрольній  території, що є виною влади. На даний момент українська влада не має інформації стосовно того, чи дійсно особа відбувала покарання, чи її було звільнено за рішенням окупаційної влади т. зв. «ДНР»/«ЛНР».

З іншого боку у представників органів влади України відсутні підстави стверджувати, що особа після окупації не відбула покарання чи відбула не в повному обсязі. З огляду на вищенаведене, на даний момент в українському правовому полі має місце велика прогалина, пов’язана із невизначеністю статусу осіб, які відбули покарання на окупованій території.

На сьогодні строки відбування покарання багатьох осіб вже закінчилися. Частину з них було звільнено умовно-достроково на рішеннями незаконних судів т. зв. «ДНР»/«ЛНР». І ці особи повертаються на підконтрольну територію. Але українське законодавство взагалі не містить норм, які б дали відповідь на питання чи відбула ця особа покарання? Чи є позбавлення волі на окупованій території належним покаранням? Але найважливішим є те, що при цьому не можна порушувати принцип неправомірності подвійного покарання за одне правопорушення.

З огляду на вищенаведену проблему Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, за підтримки Донбас СОС, Крим СОС, Восток СОС, Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод (УГСПЛ), розробили проект Закону України «Про врегулювання правового статусу осіб, щодо яких порушено законодавство України про кримінальну відповідальність, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче законодавство України внаслідок збройної агресії, збройного конфлікту, тимчасової окупації території України». Проект закону передбачає порядок винесення судом рішень про визнання особи, яка знаходилася в колонії на окупованій території, такою, що вже відбула покарання.

Відео з засідання робочої групи:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: