Публікація

Законопроект про зміни до закону щодо виконання рішень Європейського суду

В четвер, 18 червня заплановано розгляд законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» щодо забезпечення виконання судових рішень» (реєстр. №0913).

Цей законопроект є надзвичайно важливим як для виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), так і взагалі для застосування державними органами практики ЄСПЛ.

Законопроект, підготовлений в Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, спрямований на вирішення багатьох застарілих гострих проблем, які гальмують виконання рішень ЄСПЛ.

Так, запроваджується виплата відшкодування справедливої сатисфакції, призначеної ЄСПЛ не тільки в грошовій, а й в іншій формі, визначеній законом, наприклад, за рахунок виплати векселів.

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини отримує можливість надавати аналітичні висновки у вигляді  обґрунтованих практикою ЄСПЛ правових позицій щодо наявності чи відсутності підстав для констатації Судом порушення Конвенції національними судами у конкретних справах.

Вирішується питання строку виконання рішень ЄСПЛ, удосконалюється процедура їхнього перекладу та спрощується доступ до них.

Вищі спеціалізовані суди отримали зобов’язання забезпечувати належне застосування судами відповідної юрисдикції Конвенції та практики ЄСПЛ. Більше того, сторони у справі або суд за власною ініціативою отримують можливість звернутися до Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини з проханням надати аналітичний висновок щодо практики ЄСПЛ з конкретного питання. Тим самим законопроект запроваджує відому в західному судочинстві практику підготовки amicus curie, яка фактично вже здійснюється в Україні явочним порядком. Відомі фахівці в різних галузях права та наукові інституції готують правові висновки щодо складних проблем права, які виникають в тих чи інших судових справах, і ці висновки суттєво допомагають суддям для  обґрунтування винесених рішень.

Законопроект також пропонує поновлювати строки на виконання рішень ЄСПЛ тим, кому було відмовлено  у виконанні рішень ЄСПЛ з будь-яких підстав.

І нарешті, в проекті закону уточнюється понятійний апарат Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», а термінологія приводиться  у відповідність з вимогами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Сподіваємось, що довгоочікуваний законопроект, спрямований на удосконалення процедур виконання рішень ЄСПЛ і на загальне посилення судового механізму захисту прав людини в національній правовій системі буде завтра ухвалений Верховною Радою України.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: