Публікація

Законопроект про Єдиний реєстр персональних даних не відповідає законодавству Європейського Союзу

Комітет Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції рекомендує парламенту відправити на доопрацювання проект закону про Єдиний реєстр персональних даних.

Законопроект визначає поняття та правові основи створення та функціонування Єдиного реєстру персональних даних фізичних осіб, встановлює організаційні засади створення єдиної системи обліку та ідентифікації фізичних осіб, що мають постійне місце проживання на території України, та направлений на запровадження системи реєстрації фізичних осіб за обраним за власним бажанням місцем постійного проживання.

Члени Комітету дійшли висновку, що положення проекту не відповідають законодавству Європейського Союзу, зобов’язанням України перед Радою Європи та суперечать Конституції України.

На засіданні Комітету йшлося про те, що на рівні ЄС відсутнє регулювання ведення такого реєстру, який передбачений законопроектом. Водночас, законодавство ЄС визначає загальні правові засади поводження з інформацією персонального характеру, тобто створює правовий базис для розробки будь-яких систем автоматизованого або неавтоматизованого оброблення такої інформації.

Члени Комітету вважають, що першим має бути ухвалений закон про поводження з персональною інформацією та її захист (відповідний законопроект існує – № 2016). На основі цього закону міг би бути розроблений закон про реєстрацію фізичних осіб. Суміщати обидва закони в одному неможливо, адже вони мають досить різні – як за змістом, так і за обсягом – об’єкти регулювання. Таким чином, з прийняттям закону про реєстрацію фізичних осіб без закону про поводження з персональною інформацією частина персональної інформації отримає частковий захист.

Також, наголосили члени Комітету, окремі положення проекту суперечать Конституції України, оскільки частина 2 статті 32 Основного Закону забороняє збирати зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Крім того, прийняття запропонованих авторами законодавчих пропозицій є недостатньо обґрунтованим. Водночас у разі набрання ними чинності створиться ситуація, сприятлива для зловживань.

Поряд з цим проти єдиного реєстру персональних даних різко виступають правозахисники, які стверджують, що така система створює багато можливостей для зловживань та порушення права на приватність. Більше щодо цього можна знайти на сайті Харківської правозахисної групи: www.khpg.org.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: