Публікація

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини” – Випуск № 5

БЮЛЕТЕНЬ

Української Гельсінської спілки з прав людини

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини”

(Випуск № 5, огляд законопроектів за період  04.09.2006 – 08.09.2006)

Ця публікація створена завдяки підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (АМР). Виражені в ній думки належать авторові (авторам) і не обов’язково відображають погляди Інституту сталих спільнот та АМР. Крім того, згадки про торгівельні марки чи комерційні товари і послуги не означають їх схвалення чи рекомендації до вжитку.

Законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України за  період  04.09.2006-08.09.2006 р.:

1. Проект Закону про парламентську опозицію (№1011-1  від 04.09.2006 р., подання – народний депутат – Тимошенко  Ю.В.).

Цей законопроект  визначає правові засади і гарантії діяльності парламентської опозиції в Україні, порядок формування, її права, обов’язки та фінансування опозиційної діяльності. Експерти зазначають , що окремий такий закон просто не потрібний, оскільки не вирішує багато наявних проблем. Це показує й міжнародна практика – даний закон прийнятий лише у декількох країнах, а серед європейських лише в одній – Португалії. Отже, наявність такого закону не є ознакою демократичності. Значно доцільніше було зробити більш сталими роботу цілого парламенту, прийнявши закон про регламент Верховної Ради України. Саме в цьому мали бути закріплені усі необхідні процедурні норми щодо прав опозиції.

2. Проект Закону про ратифікацію Протоколу, що вносить зміни до Європейської конвенції про боротьбу з тероризмом ( № 0037  від 04.09.2006 р., подання – Президент України).

Положення Протоколу розширюють сферу застосування Європейської конвенції про боротьбу з тероризмом,  передбачають спрощення процедури внесення змін і доповнень до Конвенції в майбутньому, закладають підґрунтя для посилення боротьби з міжнародним тероризмом.

3. Проект Закону про Фонд державного майна України (№1190  від 05.09.2006 р., подання – народних  депутатів  – Бокий І.С., Сподаренко І.В.).

Цей законопроект поданий на заміну законопроекту поданого 25.07.2006 р.,  і  відповідно до Конституції України визначає правові основи діяльності Фонду державного майна України, його статус, функції, повноваження та порядок їх здійснення. Парламент минулого скликання вже прийняв подібний закон, проте Президент скористався щодо нього правом „вето”.

4. Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо спрощення механізмів переказу грошей з-за кордону за допомогою банківської та інших платіжних систем)  (№2052  від 06.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Шибко В.Я.).

Цей законопроект  підготовлено з метою правового врегулювання питання про спрощення системи переказу коштів з-за кордону, а також правового врегулювання діяльності філій іноземних банків в Україні.

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус народного депутата України” (щодо скасування пільг) (№1058-2  від 06.09.2006 р., подання – народних  депутатів  – Тимошенко Ю.В., Боднар О.Б.,  Томенко М.В.).

Цей законопроект передбачає скасування цілої низки пільг для народних депутатів, які стосуються прав депутатів на безкоштовне житло, проїзд, лікування, відпочинок, перевезення багажу, паркування автомобілів, великі розміри різноманітних матеріальних виплат.

6. Проект Закону про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо початку діяльності апеляційних адміністративних судів (№2039 від 04.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Ківалов С.В.).

Цей законопроект  передбачає початок діяльності апеляційних адміністративних судів після призначення (обрання) до його складу не менше семи суддів і за наявності облаштованого приміщення, але не пізніше 1 липня 2007 року.

7. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп ( №2051  від 06.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Кисельов В.О.).

Цей законопроект визначає правову основу встановлення і накладення кримінальної відповідальності за наклеп. Ця відповідальність була вилучена у 2001 році при прийнятті нової редакції Кримінального кодексу України. Рада Європи тим часом продовжує загальноєвропейську кампанію про скасування кримінальної відповідальності за наклеп. Фактично ця відповідальність або не існує взагалі або не застосовується взагалі в жодній країні Центральної та Західної Європи.

8. Проект Закону про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року N 7-93 “Про державне мито” (щодо судових позовів) ( №2060  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується скасувати державне мито з позовних заяв, які подаються до суду від фізичних осіб. Зрозуміло, що даний законопроект позбавлений фінансового обґрунтування.

9. Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо пенсійного забезпечення медичних працівників) ( №2058  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується встановити особливий порядок пенсійного забезпечення для медичних працівників, а саме – пенсії призначати у розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати. Окрім цього, пропонується за кожний повний рік роботи понад 15 років стажу відповідної роботи для жінок та понад 20 – для чоловіків збільшувати пенсію на один відсоток заробітної плати, але не більше, ніж до 90 відсотків середньомісячної заробітної плати.

10. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про пенсійне забезпечення” (щодо надбавки до розміру за кожну виховану дитину) ( №2059  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Проектом пропонується запровадити надбавки до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із чинним законодавством, для жінок (чоловіків), які виховали дитину до 18 років, на 15% мінімальної пенсії за віком за кожну виховану дитину.

11. Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування освіти) ( №2061  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується повноваження із фінансування дошкільної та загальної середньої (шкіл-дитячих садків) освіти передати від бюджетів сіл, селищ, міст районного значення та їх об’єднань до районних бюджетів.

12. Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо пенсійного забезпечення педагогічних працівників) ( №2057  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується встановити особливий порядок пенсійного забезпечення для педагогічних працівників, а саме – пенсії педагогічним працівникам призначати у розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати. Пропонується також за кожний повний рік роботи понад 15 років стажу педагогічної роботи для жінок та понад 20 – для чоловіків збільшувати пенсію на один відсоток заробітної плати, але не більше, ніж до 90 відсотків середньомісячної заробітної плати.

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо стипендіального забезпечення) ( №2056  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується встановити, що розмір стипендій особам, які  успішно навчаються у вищих навчальних закладах державної або комунальної форми власності за денною (очною) формою навчання за кошти державного або місцевого бюджету, має бути не нижчим за рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Даний проект також не містить фінансового обґрунтування і є відверто популістським. Хоча підвищення стипендій має стати предметом докладного вивчення теперішнім урядом.

14. Проект Закону про лікарське самоврядування ( №2053  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом упроваджується система лікарського самоврядування у сфері  охорони здоров’я населення, встановлюються відповідні принципи, а також визначаються роль і місце лікарського самоврядування в системі охорони здоров’я України, визначається і регламентується діяльність всеукраїнської самоврядної громадської організації — Всеукраїнського Лікарського Товариства як центрального і головного суб’єкта створюваної системи.

15. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про освіту” (щодо грошової винагороди) ( №2067  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується внести зміни до абзацу дев’ятого частини першої статті 57 Закону України “Про освіту” та встановити науково-педагогічним працівникам щомісячну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 50% одного посадового окладу (ставки заробітної плати).

16. Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування) щодо грошової винагороди) ( №2055  від 07.09.2006 р., подання – народний  депутат  – Губський Б. В.).

Законопроектом пропонується повноваження із розпорядження землями державної власності передати від місцевих органів виконавчої влади (місцевих державних адміністрацій) до органів місцевого самоврядування.

Щодо підготовки проектів нормативно-правових актів

Триває робота над створення проекту Нової редакції Кримінального процесуального кодексу України

Апарат Національної комісії вітає Вас та повідомляє, що 12-14 вересня 2006 року відбудеться засідання круглого столу на тему: «Доктринальні напрями нового проекту Кримінального процесуального кодексу України».

Зазначений захід проводитиметься Національною комісією за участю представників органів державної влади, провідних фахівців у сфері кримінального та кримінального процесуального права, міжнародних експертів та за підтримки Відділу Радника з правових питань посольства США в Україні.

Метою проведення круглого столу є обговорення доктринальних положень нового проекту Кримінально-процесуального кодексу України, розробленого на виконання абзацу другого пункту 8 розділу 1 Плану заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи, затвердженого Указом Президента України від 20 січня 2006 року № 39/2006.

Попередній план роботи на 12-14 вересня:

12 вересня (початок об 11.30) – зустріч Голови Національної комісії та робочої групи з представниками ЗМІ;

13-14 вересня (з 10.00 до 17.00) – обговорення доктринальних положень нового проекту КПК.

Обговорення законопроектів про мирні зібрання та про релігійні організації

18 та 19 вересня 2006 року у приміщенні Міністерства юстиції України (за адресою: пров. Рильський, 10) відбудуться зустрічі з представниками ОБСЄ та Венеціанської Комісії з метою обговорення висновків експертів цих міжнародних організацій щодо розробки нової редакції Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” та проекту Закону України «Про мирні зібрання».

Запрошуємо взяти участь у зазначених заходах (проект порядку денного додається).

За будь-якою додатковою інформацією просимо звертатися до Яковенко Олена Миколаївна (тел./ факс 207 46 07, 332 84 76, електронна адреса: [email protected]

Плани Уряду на вересень 2006 року

19-21 вересня – конференція “Водопідготовка та очищення стоків в харчовій промисловості” в рамках ІV Міжнародного водного форуму “АКВА – Україна-2006” (Міністерство аграрної політики, довідки:  279-64-66)

25-26 вересня – семінар-практикум „Стан забезпечення етнокультурних потреб Рома в Україні” (Державний комітет України у справах національностей та міграції, довідки: 278-34-02)

26-29 вересня – IV Міжнародний форум “Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє” (Національне агентство України з питань ефективного використання енергетичних ресурсів, довідки: 456-61-23)

29 вересня – проведення „гарячої” телефонної лінії за участю керівництва Держатомрегулювання (Державний комітет ядерного регулювання України, довідки: 254-34-49)

Розклад телефонних “гарячих ліній” Уряду

на вересень 2006 р.

15 вересня – “гаряча лінія” за участю Міністра закордонних справ Б.І. Тарасюка

19 вересня – “гаряча лінія” за участю Міністра культури і туризму І.Д. Ліхового

22 вересня – “гаряча лінія” за участю Міністра оборони
А.С. Гриценка

26 вересня – “гаряча лінія” за участю Міністра освіти і науки С.М. Ніколаєнка

28 вересня – “гаряча лінія” за участю заступника Міністра юстиції Д.М. Котляра

29 вересня – “гаряча лінія” за участю Міністра охорони здоров’я Ю.В. Поляченка

Телефонні “гарячі лінії” проводяться у кім. 206 Клубу Кабінету Міністрів (м. Київ, вул. Інститутська, 7).

Зателефонувати на “гарячу лінію” Ви можете у день її роботи з 14.00 до 16.00 за телефоном: 254-05-65.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: