Публікація

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини” – Випуск № 4

БЮЛЕТЕНЬ

Української Гельсінської спілки з прав людини

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини”

(Випуск № 4, огляд законопроектів за період  01.08.2006 – 31.08.2006)

Ця публікація створена завдяки підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (АМР). Виражені в ній думки належать авторові (авторам) і не обов’язково відображають погляди Інституту сталих спільнот та АМР. Крім того, згадки про торгівельні марки чи комерційні товари і послуги не означають їх схвалення чи рекомендації до вжитку.

Київ 2006

Законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України за  період  01.08.2006-31.08.2006 р.:

1. Пропозиції Президента до Закону “Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)”  ( № 0018 від 09.08.2006 р., подання – Президент України).

Президент України не підписав Закон України “Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)” і передав до Верховної Ради України свої пропозиції, оскільки зобов’язання, які відповідно до Закону бере на себе Україна, зокрема за пунктом 3 статті 2, пунктом 1 статті 4, статтями 12, 13, 19, 25 і пунктом 3 статті 31 Хартії, не можуть бути виконані з огляду на фінансові можливості держави.

2. Проект Закону про внесення змін до статті 17 Закону України “Про Конституційний Суд України” (№1098-1  від 03.08.2006 р., подання – народний депутат – Оніщук М.В.).

Цей законопроект вносить зміни направленні на зміну процедури прийняття присяги суддями Конституційного суду України”. Зокрема, визначається, що суддя Конституційного Суду України складає присягу на засіданні Верховної Ради України, яке проводиться за участю Президента України, а також Прем’єр-міністра України, Голови Верховного Суду України або осіб, які виконують їх повноваження.

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо соціального захисту прав громадян при встановленні нових цін і тарифів на житлово-комунальні послуги) (№1224  від 02.08.2006 р., подання – народний депутат – Бондик В.А).

Цей законопроект передбачає встановлення механізму погодження центральними органами виконавчої влади з всеукраїнськими профспілками і професійними об’єднаннями рішень про зміну діючих цін і тарифів.

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Конституційний Суд України” (щодо правового регулювання діяльності КС)  (№1244  від 03.08.2006 р., подання – народний депутат – Рудьковський М.М.).

Цей законопроект розроблено з метою вдосконалення правового регулювання діяльності Конституційного Суду України. Зокрема, пропонується унормувати порядок встановлення Конституційним Судом відповідності (невідповідності) законопроекту про внесення змін до Конституції України вимогам статей 157 і 158 Конституції України; визначити строк для прийняття Конституційним Судом України процесуального рішення про відкриття (відмову у відкритті) конституційного провадження; визначити форму й зміст звернення Верховної Ради України про дачу висновку Конституційним Судом України щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту, строків відкриття конституційного провадження за цією процедурою.

5. Проект Закону про внесення змін до статті 69 Кримінального кодексу України  (№1247  від 03.08.2006 р., подання – народних депутатів – Мойсик В.Р., Круць М.Ф.).

Законопроектом пропонується у частині першій статті 69 КК виключити класифікацію злочинів, за які може бути призначене більш м’яке покарання ніж передбачено законом.

Передбачається, що суди будуть вправі застосовувати зазначене покарання і до осіб, які вчинили злочини невеликої тяжкості.

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю (№1249  від 03.08.2006 р., подання – народних депутатів – Джига М.В., Міщенко С.Г.).

Цим законопроектом передбачено викласти у новій редакції статтю 9 Закону України “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, де передбачити порядок призначення та звільнення керівників спеціальних підрозділів та посилення контрольної функції Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією за діяльністю зазначених органів. Одночасно пропонується внести відповідні доповнення до статті 7 Закону України “Про міліцію”, де чітко визначити роль та місце спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю в системі МВС України.

7. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні” (щодо строків позовної давності)  (№1251  від 02.08.2006р., подання – народних депутатів – Оніщук М.В., Довгий С.О.).

Цим законопроектом пропонується передбачити відсутність строків позовної давності щодо заяв громадян України, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі або були примусово поміщені у лікувальні заклади та згодом були реабілітовані  відповідно до цього Закону про виплату грошової компенсації, таким чином з метою максимального захисту прав та законних інтересів вищевказаних осіб.

8. Проект Закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР (щодо відшкодування громадянам вартості житлового приміщення) (№1252  від 02.08.2006р., подання – народних депутатів – Оніщук М.В., Довгий С.О.).

Цей законопроект вносить зміни до порядку відшкодування громадянам вартості жилого приміщення, якщо внаслідок реконструкції чи капітального ремонту будинку займане ними жиле приміщення не може бути збережене або його розмір істотно зміниться.

9. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення суддівського самоврядування шляхом обрання суддів на адміністративні посади зборами суддів. (№1285  від 04.08.2006р., подання – народного депутата – Рудьковський М.М.).

Цим законопроектом пропонується внести зміни до окремих статей Закону “Про судоустрій в Україні”, змінивши діючий порядок призначення суддів на адміністративні посади.

10. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (№1297  від 04.08.2006р., подання – народних депутатів – Рудьковський М.М., Бондарчук І.М.).

Цим законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу законів про працю та Закону України «Про оплату праці» щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

11. Проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення розміру аліментів на дітей. (№2014  від 22.08.2006р., подання – народного депутата –  Томенко М.В.).

Цим законопроектом передбачається збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину з 30% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідно віку, до розміру прожиткового мінімуму; а також збільшення до розміру прожиткового мінімуму тимчасової державної допомоги у разі, якщо місце проживання батьків не відоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину.

12. Проект Закону про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)  (№2020  від 30.08.2006р., подання – народного депутата –  Стретович В.М..).

Метою цього законопроекту є забезпечення конституційного права віруючих батьків або осіб, що їх замінюють, на виховання своїх дітей відповідно до своїх власних релігійних переконань шляхом внесення  змін і доповнень до частин першої і четвертої статті 18 Закону України «Про освіту» № 1060-XII від 23.05.1991 р. та до частини четвертої статті 14 Закону України «Про позашкільну освіту» № 1841-III від 22.06.2000 р. з цілю  визначення релігійних організацій суб’єктами права заснування навчальних закладів.

13. Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо заборони проведення розрахованих на масову аудиторію лікувальних сеансів або інших аналогічних заходів з використанням гіпнозу)  (№1295  від 04.08.2006р., подання – народних депутатів –  Комер М.С., Бахтеєва Т.Д., Григорович Л.С.).

Цим законопроектом передбачається заборонити на території України проведення (в т.ч. трансляцію в телерадіопросторі) розрахованих на масову аудиторію лікувальних сеансів або інших аналогічних заходів з використанням гіпнозу чи будь-яких інших методів психічного або біоенергетичного впливу на свідомість людини (людей), а також  заборонити рекламу зазначених  заходів.

14. Проект Закону про порядок проведення націоналізації майна в Україні (№1311  від 04.08.2006р., подання – народних депутатів –  Рудьковський М.М., Садовий М.І.).

Цей законопроект визначає випадки і процедуру проведення націоналізації майна в Україні, порядок оцінки такого майна і виплати компенсації за нього.

Закони і постанови прийняті  Верховною Радою України  за  період  01.08.2006-31.07.2006 р.:

1.  Закон про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей. ( №0022 від 03.07.2006 р., подання – Президент України.)  Прийнято в цілому 03.08.2006 р.

2. Закон про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (щодо виплати пенсій громадянам України, які перебувають за кордоном) ( №1042 від 05.06.2006 р., подання – народний депутат – Білозір О.В.)  Прийнято в цілому 03.08.2006 р.

3. Закон про внесення змін до статті 17 Закону України “Про Конституційний Суд України” (№1098-1  від 03.08.2006 р., подання – народний депутат – Оніщук М.В.). Прийнято в цілому 03.08.2006 р.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: