Публікація

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини” # 3

БЮЛЕТЕНЬ

Української Гельсінської спілки з прав людини

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини”
(Випуск № 3, огляд законопроектів за період 24.07.2006 – 28.07.2006)

Законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України за  період  24.07.2006-28.07.2006 р.:

1. Проект Закону про соціальний захист учасників національно-визвольного руху 1939-1956 років за здобуття Україною своєї незалежності (№1171 від 24.07.2006 р., подання – Кабінет Міністрів України).

Цей законопроект передбачає надання соціальних гарантій, пільг та компенсацій бійцям Карпатської Січі, Української Повстанської Армії, інших партизанських формувань та учасникам українського підпілля, які в період 1939-1956 років вели національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України.

2.  Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо провадження благодійної діяльності (№ 1175 від 24.07.2006 р., подання – Кабінет Міністрів України).

Метою законопроекту є заохочення благодійної діяльності  юридичних і фізичних осіб у сфері охорони культурної спадщини, шляхом зняття обмеження (пожертвування не менше 2 % від доходу)  для підприємств у випадку включення цих витрат у валові витрати, а для фізичних осіб до складу податкового кредиту.

3.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини ( №1174 від 24.07.2006 р., подання – Кабінет Міністрів України).

Цим законопроектом пропонується унормування  порядку утворення історико-культурних заповідників та історико-культурних заповідних територій, визначення основних засад та особливостей їх управління та функціонування, посилення режиму їх охорони тощо.

4.  Проект Закону про внесення зміни до статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (щодо пенсійного забезпечення)  (№1178 від 24.07.2006 р., подання – народний депутат – Васильєв О.А.).

Цим законопроектом пропонується змінити форму обчислення пенсій для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з розрахунку пенсій на основі мінімальної пенсій за віком (відповідно до постанов Кабміну розмірі пенсії за віком, розраховуються виходячи із суми 22,30 грн.) на розрахунок на основі прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність ( з 1.04.2006 р. – 359 грн).

5. Проект Постанови про тимчасову заборону підвищення тарифів на електроенергію, цін на газ, житлово-комунальні послуги, послуги пасажирського транспорту та зв’язку для населення (№1093-2 від 25.07.2006 р., подання – народні депутати – Бондарчук І.М., Сухий Я.М., Стоян О.М., Кілінкаров С.П.).

Цим проектом постанови пропонується накласти тимчасову заборону в 2006 році та наступних роках на підвищення тарифів на електроенергію, цін на газ, житлово-комунальні послуги, послуги пасажирського транспорту та зв’язку для населення  без розробки та впровадження компенсаційних механізмів. Нагадаємо, що компенсаційні механізми існують в країні багато років через механізм субсидій. З огляду на це дана Постанова є відверто популістською і немає економічно-фінансового обґрунтування.

6. Проект Закону про ратифікацію Конвенції про контакт з дітьми (№0031 від 25.07.2006р.,  подання – Президент України).

Набрання чинності цією Конвенцією передбачає можливість забезпечувати право дітей на спілкування з батьками та іншими особами, які мають сімейні зв’язки з дитиною, і які проживають у різних державах, а також створить ефективний механізм виконання розпоряджень про контакт з дітьми і повернення дітей до місця їхнього проживання після здійснення такого контакту.

7. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення процедур відчуження державного майна) (№1193 від 26.07.2006 р., – подання – народних депутатів – Цушко В.П., Бугаєць А.О.).

Цей законопроект вносить зміни до  ЗУ „Про заставу”, ЗУ  “Про виконавче провадження”, ЗУ “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ЗУ “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, ЗУ “Про правовий режим майна в Збройних Силах України”. Запропоновані зміни до зазначених Законів України передбачають запровадження продажу державного майна, яке перебуває в заставі, в тому числі податковій, в процесі виконавчого провадження, банкрутства та ліквідації, відповідно до законодавства з питань приватизації державними органами приватизації; встановлення заборони на перехід до нового власника права власності на об’єкти, які згідно з чинним законодавством не підлягають приватизації, при укладенні мирової угоди в процесі банкрутства та заборони на відчуження такого майна в процесі банкрутства, а також звернення стягнення та накладання арешту в процесі виконавчого провадження; запровадження відчуження нерухомого військового майна, в тому числі військових містечок, державними органами приватизації за процедурою, встановленою для об’єктів приватизації, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

8.  Проект Закону про Державну програму управління державною та комунальною власністю на 2006-2008 роки (№1192 від 26.07.2006 р., подання – народних депутатів – Цушко В.П., Бокий І.С., Матвієнков С.А.).

Цей законопроект передбачає затвердження комплексної  програми управління державною та комунальною власністю, яка збалансовано охоплює всі ключові напрями управління державною та комунальною власністю.  У тому числі  управління об’єктами та корпоративними правами  державної та комунальної власності; передача державного та комунального майна в оренду; ведення єдиного реєстру об’єктів державної та комунальної власності; програма приватизації державного та комунального майна; повернення об’єктів в державну та комунальну власність тощо.

Закони і постанови прийняті  Верховною Радою України  за  період  24.07.2006-28.07.2006 р.:

1.  Закон про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (щодо пільг на позачерговий безплатний ремонт). ( №1144 від 13.07.2006 р., подання – народного депутата – Самойлик К.С.)  Прийнято в цілому 26.07.2006 р.

2.  Закон про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (щодо порядку пільгового обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі) (№1099 від 30.06.2006 р., подання – народного депутата – Гірник Є.О.).

Прийнято в цілому 26.07.2006 р.

3.  Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (№ 1104 від 05.07.2006 р., подання – Президент України). Направлено на повторне перше читання – 27.07.2006 р.

Опис законопроекту у  Бюлетені №1.

4. Закону про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (щодо виплати пенсій громадянам України, які перебувають за кордоном) (№1042 від 05.06.2006 р.). Прийнято за основу –  28.07.2006 р.

Цей законопроект пропонує закріпити за громадянами України, що перебувають в інших державах, право на отримання пенсії, заробленої в Україні.

Обговорення законопроектів

Мін’юст. Міністерство юстиції України здійснює обговорення нових законопроектів на своєму сайті і приймає зауваження та коментарі від громадськості.

Тексти законопроектів доступні на офіційному сайті Міністерства юстиції України у розділі „Обговорюємо законопроекти”: http://www.minjust.gov.ua/?do=s&sid=discuss&sort=a

Зокрема зараз здійснюється обговорення таких законопроектів з прав людини:

1.  Проект Закону України ”Про внесення змін до Закону України ”Про свободу совісті та релігійні організації”

  1. Проект Закону України ”Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України”
  2. Проект Закону України ”Про внесення змін до Кримінально-виконавчого та Кримінально-процесуального кодексів України”
  3. Проект Закону України „Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації”
  4. Проект Закону України „Про інформацію”
  5. Проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”
  6. Проект Закону України „Про мирні зібрання”
  7. Проект Адміністративно-процедурного кодексу
  8. Проект Закону України “Про увічнення пам’яті осіб, полеглих внаслідок воєн та політичних репресій”

МВС. Міністерство внутрішніх справ України здійснює обговорення законопроектів. Про це повідомив Департамент зв’язків з громадськістю МВС України.

„Висвітлюючи напрацьований матеріал для обговорення, будемо вдячні за поради, пропозиції та конструктивну критику. Зауваження просимо направляти на паперових і електронних носіях на адресу: вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024, Департамент зв’язків з громадськістю, електронна адреса [email protected], а також поміщати на сторінках Інтернет-форуму Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України за Інтернет-адресою http://forum.mvsinfo.gov.ua у розділі «Реформування законодавства» (Обговорення проектів нормативних актів). Зауваження і пропозиції будуть ретельно опрацьовані і враховані при проведенні в червні поточного року „круглих столів” за участю народних депутатів і представників громадськості.” – зазначено у повідомленні Департаменту.

Зараз для обговорення розміщенні такі законопроекти:

  1. Проект ЗАКОНУ УКРАЇНИ “Про профілактику правопорушень”
  2. Проект ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про внесення змін до Кримінально-виконавчого та Кримінально-процесуального кодексів України
  3. Проект ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про органи внутрішніх справ України
  4. Проект ЗАКОНУ УКРАЇНИ ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ текстів чиннних статей Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність” та їх нової редакції, запропонованої МВС України
  5. інші законопроекти та проекти інших правових актів.

Тексти законопроектів доступні на офіційному сайті МВС: http://mvsinfo.gov.ua/official/lawprojects.html

Також можна скачаті тект Бюлетеня тут: rtf-file (931.59 kb)

Ця публікація створена завдяки підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (АМР). Виражені в ній думки належать авторові (авторам) і не обов’язково відображають погляди Інституту сталих спільнот та АМР. Крім того, згадки про торгівельні марки чи комерційні товари і послуги не означають їх схвалення чи рекомендації до вжитку.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: