Публікація

Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини

БЮЛЕТЕНЬ

Української Гельсінської спілки з прав людини

„Законодавча діяльність Верховної Ради України у сфері прав людини”

(Випуск № 20, огляд законопроектів за період 18.12.2006 – 22.12.2006)

Ця публікація створена завдяки підтримці, яку надано на підставі угоди про співпрацю між Інститутом сталих спільнот (Монпельє, штат Вермонт, США) та Агентством США з міжнародного розвитку (АМР). Виражені в ній думки належать авторові (авторам) і не обов’язково відображають погляди Інституту сталих спільнот та АМР. Крім того, згадки про торгівельні марки чи комерційні товари і послуги не означають їх схвалення чи рекомендації до вжитку.

Основними тенденціями парламентської активності парламенту у сфері прав людини стали:

–  прийняття ряду важливий законів, які можуть потенційно покращити захист права на особисту недоторканість;

–  внесення альтернативного закону про свободу мирних зібрань;

–  прийняття закону про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду;

–  висунення Є.Захарова, як кандидатуру для призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Законопроекти зареєстровані у Верховній Раді України за період 18.12.2006-22.12.2006 р.:

1. Проект Закону про внесення змін та доповнень до Закону України “Про виконавче провадження” щодо усунення передумов корупції. (№ 2406 від 18.12.2006 р., подання – народний депутат – Міщенко С.Г. (БЮТ)).

Законопроектом пропонується заборонити державній виконавчій службі залучати суб’єктів охоронної діяльності під час здійснення виконавчих дій та встановити обмеження у часі для виконання рішення суду стосовно юридичної особи-боржника.

2. Проект Закону про закони і законодавчу діяльність. (№ 2763  від 18.12.2006 р., подання – народних депутатів – Ківалов С.В. (Партія Регіонів), Шустік О.Ю. (БЮТ), Притика Д.М. (Партія Регіонів)).

Законопроект визначає основні характеристики закону як правової основи усіх нормативно-правових актів, умови дії закону, порядок його прийняття та зміни, суб’єктів та організаційно-правові засади законодавчої діяльності, а також вимоги щодо систематизації законів. У законопроекті також пропонується визначити такі поняття як “офіційне тлумачення закону” та “роз’яснення закону”. Потрібно зазначити, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект „Про нормативно-правові акти”, який направлений також на регулювання цієї ж сфери.

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” (щодо порядку проведення екологічної сертифікації). (№ 2776 від 19.12.2006 р., подання – народний депутат – Скубенко В.П. (БЮТ)).

Законопроектом пропонується надати право на добровільну або обов’язкову екологічну сертифікацію українським підприємствам з метою забезпечення здійснення господарської та іншої діяльності на території України.

4. Проект Закону про загальні засади парламентського контролю в Україні. (№ 2779 від 19.12.2006 р., подання – народний депутат – Ківалов С.В. (Партія Регіонів)).

Цей законопроект передбачає законодавче визначення і процедуру реалізації парламентського контролю. Також визначається хто є суб’єктами та об’єктами парламентського контролю, його напрямки та принципи, види та форми, встановити відповідальність посадових осіб за ухилення від контролю з боку суб’єктів парламентського контролю.

5. Проект Закону про внесення зміни до статті 34 Закону України “Про телекомунікації” (щодо відомостей про особу без її попередньої згоди). (№ 2784 від 20.12.2006 р., подання – народний депутат – Писарчук П.І. (Партія Регіонів)).

Цей законопроект передбачає внесення певних змін до регулювання питання оприлюднення та опублікування інформації про споживача телекомунікаційних послуг в телефонних довідниках та базах даних інформаційно-довідкових служб. Зокрема, пропонується доповнити закон положенням згідно якого при укладенні договору про надання телекомунікаційних послуг споживач надає письмову згоду або незгоду на опублікування відомостей про нього у телефонних довідниках, у тому числі електронних версіях та базах даних інформаційно-довідкових служб.

6. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про судоустрій України” (щодо складу кваліфікаційних комісій суддів). (№ 2564 від 20.12.2006 р., подання – народних депутатів – Портнов А.В. (БЮТ), Бондик В.А. (Партія Регіонів), Шепелев О.О. (БЮТ)).

Цей законопроект поданий на заміну законопроекту №2564 від 16 листопада 2006 р. і на відміну від нього у проекті збільшена чисельність складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за рахунок розширення кількості членів, які призначаються Верховною Радою України та введені до складу Комісії народні депутати України, два з яких не входять до коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. А також кваліфікаційні комісії суддів та Вища кваліфікаційна комісія суддів України формуються виключно радою вищих навчальних закладів та наукових установ, на відміну від законопроекту №2564 від 16 листопада 2006 року.

7. Проект Закону про свободу мирних зібрань. (№ 2646-1  від 21.12.2006 р., подання – народний депутат – Фельдман О.Б. (БЮТ)).

Цей законопроект дає визначення мирного зібрання та його різновидів. Визначається сфера застосування закону шляхом виділення форм мирних зібрань, що регулюються на інших засадах. Дається перелік суб’єктів права на мирні зібрання. Визначаються права та обов’язки організаторів та учасників мирних зібрань. Дається регламентація порядку подання повідомлення про мирне зібрання. Визначаються особливості проведення мирних зібрань засуджених.

8. Проект Закону про упорядкування надання пільг з оплати послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, комунальних послуг та придбання твердого побутового палива. (№ 2801 від 21.12.2006 р., подання – Кабінет Міністрів України).

Положення цього законопроекту передбачають запровадження єдиного підходу у наданні пільг на житлово-комунальні послуги, які на сьогодні регулюються більше ніж 25-ма законами. У тому числі встановлення кола сім’ї пільговика і визначення джерел фінансування пільг.

9. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо створення систем управління якістю, систем екологічного управління та інших систем управління. (№ 2802 від 21.12.2006 р., подання – Кабінет Міністрів України).

Цей законопроект вносить зміни до законодавства в частині створення на вітчизняних підприємствах (установах, організаціях) систем управління якістю, екологічного управління та інших систем управління відповідно до національних або міжнародних стандартів.

10. Проект Постанови про перегляд прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2007 році. (№ 2814 від 22.12.2006 р., подання – народний депутат – Калетнік Г.М. (Партія Регіонів)).

Проектом постанови пропонується збільшити на наступний рік прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, та встановити його розмір на рівні 397 гривень – з 1 квітня та 406 гривень – з 1 жовтня 2007 року. Також постановою. №2814 пропонується у 2007 році встановити такі розміри мінімальної заробітної плати: з 1 травня – 420 гривень, з 1 серпня – до 430 гривень, з 1 грудня – до 460 гривень.

Закони і постанови прийняті Верховною Радою України 18.12.2006р. – 22.12.2006р.:

1. Проект Постанови № 2725 про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата України Калашнікова О.І., яке відбулося 12 липня 2006 року біля будинку Верховної Ради України. Постанову прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:374 Проти:0 Утрималися:1 Не голосували:67 Всього:442

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

На жаль, ця постанова визначила лише осуд поведінки Калашникова О.І., і пропозицію прокуратури пришвидшити розгляд цієї кримінальної справи. Але водночас, не визначила, що у поведінці Калашникова О.І. були ознаки перешкоджання діяльності журналістів.

2. Закон України “Про Державний бюджет України на 2007 рік” (доопрацьований) (вручено 19.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:245 Проти:19 Утрималися:2 Не голосували:172 Всього:438

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України.

Не підтримали: Наша Україна, БЮТ

Потрібно зазначити, що в цьому документі фактично не враховано пропозицій Президента України.

3. Проект Закону про парламентську опозицію (узгоджений проект № 1101-д робочої групи н.д. В.Коваль, Комар М.С., Тимошенко Ю.В.) вручено 12.09.2006). Рішення не прийнято.

Результати голосування:

За:172 Проти:3 Утрималися:4 Не голосували:261 Всього:440

Підтримали: БЮТ, Соціалістична партія України.

Не підтримали: Регіони України, Наша Україна, Комуністична партія України.

4. Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про застосування амністії в Україні” щодо приведення норм закону у відповідність із чинним кримінальним законодавством” з пропозиціями Президента України від 10.11.2006 (№ 1152, вручено 15.11.2006, подання Комітету – 06.12.2006). Прийнято в цілому із пропозиціями Президента.

Результати голосування:

За:380 Проти:0 Утрималися:5 Не голосували:57 Всього:442

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

5. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо порядку вилучення документів (проект № 2276 н.д. М.Круця вручено 10.10.2006, подання Комітету – 14.11.2006). Прийнято за основу.

Результати голосування:

За:379 Проти:2 Утрималися:0 Не голосували:62 Всього:443.

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

Проектом №2276 пропонується внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України (КПК) встановивши порядок, за яким вилучення документів, зокрема під час проведення обшуку та виїмки, повинно проводитись із залишенням копій, а також передбачити триденний термін для виготовлення копій документів, які вже вилучені, у випадках, коли під час вилучення виготовити їх копії неможливо.

6. Проект Закону про Кабінет Міністрів України (друге читання) (Проект № 2325 вручено 20.12.2006). Прийнято в другому читанні і в цілому.

Результати голосування:

За:247 Проти:63 Утрималися:2 Не голосували:13 Всього:325

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України.

Не підтримали: Наша Україна, БЮТ

Потрібно сказати, що цей законопроект багато в чому не відповідає Конституції України, крім того містить внутрішні суперечності. А отже, може тільки поглибити протистояння між гілками влади.

7. Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо додаткових заходів по захисту прав людини в кримінальному процесі) (проект № 1096 вручено 21.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:343 Проти:0 Утрималися:3 Не голосували:98 Всього:444

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

Не підтримали: Наша Україна.

З цього законопроекту під час обговорення на засіданні ВР були вилучені частини 22 ст. 236-8 та пункту 3 частини3 ст.382.

8. Проект Закону про внесення змін до законів України “Про державну виконавчу службу” та “Про виконавче провадження” щодо реформування органів державної виконавчої служби (друге читання) (проект № 2565 вручено 21.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:268 Проти:7 Утрималися:1 Не голосували:169 Всього:445

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України.

Не підтримали: Наша Україна, БЮТ.

9. Проект Закону про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду (повторне друге читання) (проект № 0943 вручено 14.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:401 Проти:0 Утрималися:1 Не голосували:42 Всього:444

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

У цьому законопроекті знята норма щодо добровільного переселення і визначено, що власників (наймачів) житлових(нежитлових) приміщень може бути здійснено лише за умови їх погодження у відповідності до умов договору.

Коли парламент прийняв цей закон, УГСПЛ зверталася до Президента з проханням ветувати цей закон через порушення права власності. Також рекомендації УГСПЛ були надіслані до профільного комітету парламенту.

10. Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо вручення копії постанови про порушення кримінальної справи) (друге читання) (проект № 2155 вручено 13.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:382 Проти:0 Утрималися:0 Не голосували:62 Всього:444

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

11. Проект Закону про внесення змін до статті 69 Кримінального кодексу України (друге читання) (проект № 1247 вручено 12.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:398 Проти:0 Утрималися:0 Не голосували:46 Всього:444

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

12. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження (третє читання) (проект № 0941 вручено 21.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:238 Проти:0 Утрималися:1 Не голосували:205 Всього:444.

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України.

Не підтримали: Наша Україна, БЮТ.

13. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів” (нова редакція) (друге читання) (проект № 0916 вручено 12.12.2006). Прийнято в цілому.

Результати голосування:

За:379 Проти:0 Утрималися:1 Не голосували:61 Всього:441

Підтримали: Регіони України, Соціалістична партія України, Наша Україна, БЮТ.

Не підтримали: Комуністична партія України.

14. Проект Постанови про перегляд прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2007 році. Прийнято в цілому. (проект № 2814 від 22.12.2006 року)

Результати голосування:

За:376 Проти:0 Утрималися:1 Не голосували:52 Всього:429

Підтримали: Наша Україна, Регіони України, Соціалістична партія України, Комуністична партія України, БЮТ.

Підписання і накладення вето на закони Президентом України за період 18.12.2006-22.12.2006.:

1. Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Цей закон був підписаний з умовою підвищення Кабміном розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. З цією метою ВР прийняла постанову „Про перегляд прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2007 році”.

Робота комітетів Верховної Ради України за період 18.12.2006-22.12.2006.:

1. Комітет з питань промислової i регуляторної політики та підприємництва підтримує проект закону “Про стимулювання інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання в Україні у сфері розробки та впровадження енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів”.

Законопроект (реєстр. №2519) спрямований на зменшення податкових зобов’язань підприємств, що здійснюють розробку та впровадження енергозберігаючих технологій.

2. Проблеми законодавчого забезпечення розвитку вищої освіти в Україні обговорені на спільному засіданні Комітету з питань освіти і голів рад ректорів регіонів.

На засіданні також обговорювались найбільш болючі проблеми вищої школи, невирішеність яких унеможливлює надання якісних освітніх послуг населенню, зокрема, питання фінансування освіти, автономії університетів в контексті Болонського процесу, поєднання вузівської і академічної науки, працевлаштування випускників, які навчалися за державним замовленням тощо. Голова Комітету з питань науки і освіти К.Самойлик підкреслила, що члени Комітету повною мірою розуміють усю складність ситуації, в якій опинилась вища освіта і бачать вихід у кардинальних змінах у законодавчому полі України. Під час дискусії учасники засідання дійшли одностайного висновку про необхідність створення нової редакції Закону України “Про вищу освіту”, а також Закону України “Про освіту дорослих”.

3. Комітет з питань соціальної політики і праці рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про фінансування охорони здоров’я та медичне страхування, поданий народними депутатами Т.Бахтеєвою, С.Червонопиським, Л.Григорович та іншими (проект № 2192 від 19.09.2006)

4. Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про Державний реєстр виборців (проект № 0901 від 25.05.2006).

5. Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону “Про недержавне пенсійне забезпечення”, поданий Кабінетом Міністрів України (проект № 2500 від 09.11.2006).

6. Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Закону України “Про соціальну роботу з дітьми та молоддю”, поданий народним депутатом К.Самойлик (проект № 2479 від 03.11.2006).

7. Комітет з питань з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму підтримує проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства України щодо протидії насильству в сім’ї).

Законопроектом №2539 передбачається удосконалити чинне законодавство України про попередження насильства в сім’ї в контексті захисту природних, майнових та економічних прав людини і громадянина тощо.

8. Комітет з питань з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону “Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України”.

9. Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону “Про редакційну свободу державної та комунальної преси в процесі роздержавлення”.

10. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнародних відносин рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків”.

11. Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 21 грудня провів круглий стіл на тему: “Національні превентивні механізми попередження катувань відповідно до Факультативного протоколу ООН до Конвенції проти тортур”. Участь у круглому столі взяв Голова Правління УГСПЛ Євген Захаров.

12. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин зареєстрував Є. Захарова, як кандидата на посаду Уповноваженого з прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: