Публікація

Закон щодо зниклих безвісти не виконується, відповідальність за це ніхто не несе

У  Комітеті  Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за участі експертки Програми USAID «Права людини в дії» Олени Семьоркіної обговорили вжиті заходи та результати розгляду відкритого звернення Комітету щодо невідкладного забезпечення виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти».

Цей закон набув чинності 2 серпня 2018 року, і, згідно з прикінцевими положеннями до 2 листопада 2018 року мали бути створені відповідні механізми на його виконання, зокрема Комісія з питань зниклих безвісти осіб та Реєстр зниклих безвісти осіб. Станом на сьогодні – через понад п‘ять місяців після кінцевого терміну – відповідні вимоги закону так і не реалізовані. Хоча ще у вересні минулого року ухвалили план щодо імплементації закону.

3 квітня на засіданні Кабінету міністрів України (КМУ) розглянули проект розпорядження КМУ «Про створення Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин», яким також затверджується її персональний склад. Ще 7 березня Міністерство внутрішніх справ (МВС) внесло на розгляд Уряду розроблені проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» та проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку створення та діяльності пошукових груп».

Генеральний Директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції Владислав Власюк повідомив, що усі відповідні документи перебувають у Секретаріаті КМУ, але дата розгляду цих документів Урядом досі невідома.

«Мені дуже прикро, що цей закон не виконується. Але можу повідомити, що на засіданні КМУ 3 квітня було не лише розглянуто, а й затверджено проект розпорядження КМУ «Про створення Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» відповідним розпорядженням», – зазначив заступник начальника Департаменту по взаємодії МВС з КМУ та іншими органами виконавчої влади МВС Юрій Лотоцький.

Голова Комітету з питань прав людини Григорій Немиря констатував, що для обговорення зазначеного питання до Комітету не прийшов жоден член КМУ або заступник міністра, яких завчасно запросили.

«Це відбулося другий раз поспіль під час розгляду цього питання. Я розцінюю це як неповагу до прав людини з боку КМУ. Це бездіяльність Уряду щодо виконання закону, який має очевидну гуманітарну складову. Потрібно звертатися до суду. По суті, ми фактично повернулися до того стану, який мав би бути на кінець жовтня 2018 року. Але зараз у нас квітень 2019 року. Комісію і реєстр не створено, Закон України не виконується, і ніхто не несе за це відповідальність», – наголосив Григорій Немиря.

«Я неприємно вражена від почутого. У громадян України різні права. За частину громадян борються, їм допомагають, а інші кинуті напризволяще», – сказала Лариса Шевандіна з ГО «Об’єднання рідних безвісти зниклих «НАДІЯ».

Член Комітету народний депутат Рефат Чубаров закликав провести зустріч членів Комітету з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом для обговорення зазначеного питання.

Olena Semyorkina (UHHRU)

«Варто додати, що Уряд не лише провалив усі дедлайни втілення закону у життя, але й порушує процедуру прийняття нормативно-правових актів. Жоден із згаданих раніше документів (проектів постанов і розпоряджень) не пройшов громадське обговорення. Це створює ризик того, наприклад, що неурядовці не зможуть направити своїх представників до профільної комісії, або ця процедура буде не прозорою і створюватиме корупційні ризики», –  прокоментувала засідання комітету експертка УГСПЛ/Програми USAID «Права людини в дії» Олена Семьоркіна.

 

Робота щодо правового статусу осіб, зниклих безвісти здійснюється в рамках програми «Права людини в дії», яку впроваджує Українська Гельсінська спілка з прав людини завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: