Публікація

Закон про бюджет порушує права людини? Тепер слово за Верховним Судом

Ми вже писали про цю справу – одесит Олексій Плужников подав до суду на вищі органи влади щодо неправомірності Закону України „Про бюджет”. Сьогодні ми отримали від нього інформацію, що скарга на Закон про бюджет № 2285 від 23.12.2004 г. прийнята до розгляду Верховним Судом України у першій інстанції. В приєднаних файлах у кінці матеріалу текст скарги та приєднання до скарги для всіх бажаючих.   

 «Як громадянин, виборець і платник податків України вважаю, що багато норм Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» порушують права й інтереси громадян України, ставлять під сумнів взагалі наявність законності й допустимість вважати Україну правовою державою», – заявив одеський правозахисник Олексій Плужников.

01.05.05 їм була подана скарга до Верховного Суду України на вищі органи законодавчої (Верховна Рада України), виконавчої (Кабінет Міністрів України) влади й вищого суб’єкта публічного права – главу Держави (Президента України), визнавши їх дії неправомірними, що порушують права й свободи невизначеного кола осіб.

Суть скарги полягає в тому, що Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України був прийнятий Закон України «Про державний бюджет України на 2005 рік» № 2285-IV (далі – Закон), що був підписаний Президентом України 23.12.2004 р і в якому, на думку Плужникова, окремі положення зазначеного Закону суперечать принципам верховенства права, порушують права й охоронювані законом інтереси громадян, внесені в Закон з порушенням вимог Бюджетного кодексу України й суперечать іншим законам України, створюючи колізії права й руйнуючи тим самим правову систему України, примушуючи громадян й юридичні особи до прийняття додаткових дій для збереження своїх прав й інтересів, покладають на громадян обов’язки з порушення порядку, установленого діючим законодавством, і на цій підставі підлягають скасуванню. З огляду на те, що бюджет України за своєю суттю повинен бути цілісним і зв’язаним, включає невід’ємні зв’язані норми про розмір дохідної й видаткової частин, розміри державного боргу, Плужников вважає, що, з урахуванням порушення частини зв’язків і показників, Закон повинен бути визнаний недійсним з моменту прийняття.

Також Плужников заявив, що дії з прийняття Закону свідчать про узурпацію вищим органом законодавчої влади України (Верховною Радою України) з подачі вищого органа виконавчої влади України  (Кабінету Міністрів України) прав і повноважень місцевого самоврядування при співучасті вищої посадової особи України (Президента України),  у поняттях ст. 5 Конституції України.

РУПОР

doc-file (79.872 kb)

doc-file (30.208 kb)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: