Публікація

Захист стає доступнішим

З наступного тижня розпочнуть свою роботу по наданню безкоштовного захисту  затриманим адвокати Харківської правозахисної групи.

Вони будуть працювати в рамках пілотного проекту, який підтримав Міжнародний Фонд “Відродження”. Поки що безкоштовна адвокатська допомога буде надаватись у одному райвідділі міліції міста Харкова, у Червонозаводському, начальник якого вже дав свою згоду і дозвіл юристам ХПГ знаходитись з моменту затримання до визначення запобіжного засобу на допиті з затриманим. Також адвокати будуть надавати захист обвинуваченим на весь строк затримання та представляти їх інтереси у суді.

Як повідомив Аркадій Бущенко, безпосередній виконавець проекту, в цьому проекті немає нічого протизаконного, адже надання захисту затриманим передбачено КПК України. Але через відсутність матеріальної можливості затриманих запросити адвоката, та через відсутність безкоштовного адвоката в органах затримання право на захист регулярно порушувалось.

Метою проекту є відпрацювання технології захисту сторонніми адвокатами та налагодження взаємодії представників громадськості з Управлінням внутрішніх справ. Але, як зазначив Аркадій Бущенко, це все ще не є громадським контролем. “Це скоріше рутинна роботу, яку взяли на себе адвокати ХПГ, через брак тих, хто мав би цією роботою займатись”.

Слід відзначити, що сама міліція до цієї ініціативи поставилась позитивно.

Планується видання звіту про проведену роботу, який буде представлений на круглому столі по закінченню проекта. Також під час реалізації проекту буде готуватись методичний посібник для адвокатів, який також буде презентований на цьому ж круглому столі, на який буде запрошено адвокатів, представників міліції, вчених та правозахисників. “Якщо досвід буде позитивним і наша робота принесе користь, то можна буде говорити про продовження проекту та розповсюдження цього досвіду на інші регіони України”, – сказав Аркадій Бущенко.

Також кореспонденту РУПОРу стало відомо, що подібний проект реалізовує в Чернігові громадська організація “Доброчин”.

Вікторія Онищенко
РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: