Публікація

Захист клієнтів з ВІЛ/СНІД в судовій практиці України: успіхи, проблеми та практичні поради

7 листопада у Києві відбулась прес-конференція УГСПЛ «Захист клієнтів з ВІЛ/СНІД в судовій практиці України: успіхи, проблеми та практичні поради»

Адвокати та юристи Української Гельсінської спілки з прав людини поділися досвідом щодо судового захисту дуже вразливої групи населення – клієнтів, які живуть з ВІЛ/СНІД. Партнерів УГСПЛ у цьому напрямку, Всеукраїнську мережу ЛЖВ, представив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради Мережі.

Дмитро Шерембей

Адвокат Центру Стратегічного судового захисту УГСПЛ Євген Чекарьов розповів про успішний досвід Спілки у захисті прав водіїв з ВІЛ, які які приймають антиретровірусну терапію (АРТ). Ці люди можуть стати жертвами неправомірної адміністративної відповідальності. «Особи, які приймають АРТ в деяких моментах отримують позитивні результати при експертизі на стан наркотичного сп’яніння. Такі випадки є масовими, і тому над необхідно вирішувати цю проблему», – заявив адвокат.

Повне відео прес-конференції в Главкомі


Він також докладно розповів про успішну справу УГСПЛ у Донецькій області, де правову  допомогу клієнтка отримала на стадії апеляційного оскарження рішення суду. Жінка не могла довести поліції та лікарям, що не вживала марихуану, а приймає АРТ, до складу якої входить препарат ефавіренц. Згідно з інструкцією, ефавіренц може давати хибнопозитивний результат на вміст канабіноїдів у сечі. Рішення суду першої інстанції, згідно якого жінка була визнана винною у водінні автомобіля у наркотичному сп’янінні, і відповідно –  їй було присуджено штраф у розмірі 10 000 гривень, – було скасовано апеляцією, підготовленою разом з юристами УГСПЛ.

Євген Чекарьов, адвокат Центру Стратегічного судового захисту УГСПЛ

Ігор Скалько, адвокат УГСПЛ у Миколаєві, займається подібними справами з 2005 року. Він розповів про те, як працюють нормативні акти у випадках, коли затриманих підозрюваних, які отримують, наприклад, АРТ, направляють обстежитись на предмет звинувачення. «Ті нормативні акти на сьогодні по своїй суті є дискримінаційними, – каже адвокат. – У тому сенсі, що люди, які проходять обстеження, – не захищені належним чином від можливого свавілля зі сторони,  наприклад, медичних працівників. Якщо медичний працівник захоче зробити людину “нетверезою” – він зробить її “нетверезою”, якщо буде така необхідність». За словами Ігоря Скалька, дуже складно знайти законодавчий інструмент, який дозволив би “відбитися” від такого звинувачення.

Адвокат зауважив, що багато людей, що живуть з ВІЛ та проходять спеціальну терапію, знаходяться у полі зору правоохоронних органів. Дані багатьох з них, наприклад, тих, хто був споживачами наркотичних речовин, містяться у нелегальних базах даних, завдяки яким їх заарештовують біля місць отримання замісної терапії.

Ігор Скалько, адвокат УГСПЛ у Миколаєві

Координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ Наталя Козаренко нагадала, що отримати безоплатну правову допомогу люди, які живуть з ВІЛ, та дотичні до них вразливі групи можуть у 10 містах України. Експертка розповіла про широкий спектр напрямків, у яких Спілка працює з людьми, що живуть з ВІЛ. Наразі до Спілки надійшло близько 1200 звернень зі всієї України. Серед проблем, над якими працюють юристи УГСПЛ – розгляд сімейних прав, отримання документів, – паспортизація, отримання довідок, соціальних виплат; питання усиновлення, захист прав людей на отримання медичної допомоги у місцях позбавлення волі.

Також днями, за допомогою експертів УГСПЛ, було запущено перший спецпроект про права людей, які живуть з ВІЛ «Знай свої права!»

Спецроект реалізований в рамках проекту HealthLink: «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ в Україні» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Наталя Козаренко зауважила, що відеокурс містить базову необхідну інформацію для захисту власних прав. Курс можна знайти на YouTube.

Наталя Козаренко, координатор мережі громадських приймалень УГСПЛ

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: