Публікація

Захисників парку Горького, які отримали 15 діб арешту визнано в’язнями сумління

Тепер імена Денис Чернега та Андрій Яворницький стануть для української влади знаковими. Адже Міжнародна Амністія визнала їх в’язнями сумління. Через таке рішення до України можуть бути застосовані санкції з боку ООН та Ради Європи.

 

Мужніх захисників парку було засуджено за непокору співробітникам міліції. Їх взяли під варту в залі суду, надягши при цьому на них наручники.

 

Адвокат засуджений Аркадій Бущенко, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини з цього приводу зазначив, що рішення суду є несправедливим і жорстоким. І нагадав, що згідно зі ст. 185, адміністративний арешт застосовується у виключних випадках, коли неможливо застосувати інші міри покарання й з урахуванням особистості порушника.

 

В’язень сумління (англ. prisoner of conscience) — особа, яку переслідують і часто ув’язнюють за мирне висловлювання своїх політичних поглядів. Цей термін був введений в обіг на початку 1960-х засновником організації Міжнародна амністія британським юристом і правозахисником Пітером Бененсоном.

 

Найбільш відомими в’язнями сумління в Україні були: Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Михайло та Богдан Горині. Під час акцій протесту проти режиму президента Кучми у 2004 р. декілька українських активістів, зокрема членів молодіжної організації «Пора» були визнані також в’язнями сумління.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: