Публікація

Загальні збори УГСПЛ: результати роботи за 2016 рік

24-25 листопада відбулися загальні збори Гельсінської спілки, де правозахисники підсумували свою роботу за минулий рік та розпочали планування на майбутній.

“Головна мета цих зборів – презентація результатів роботи Гельсінської спілки у різних напрямках,  – сказав програмний директор УГСПЛ Максим Щербатюк, – це і мережа приймалень, і аналітичний відділ, і центр стратегічних справ, а також адвокаційний та освітній відділи. Члени спілки ознайомилися із результатами роботи, а також домовилися про те, яким чином спланувати її діяльність на наступні роки”.

Цього року Гельсінська Спілка організувала правову допомогу у більш ніж 140 стратегічних справах. Юристи Спілки виграли 11 справ у Європейському суді. Центр Стратегічних Справ УГСПЛ реалізував декілька програм, пов’язаних із правовою допомогою жертвам збройного конфлікту на сході України. Зокрема, правозахисники подали 98 заяв до Європейського суду зі скаргами на катування, свавільне позбавлення волі та відсутність ефективних засобів правового захисту. До 44 раніше поданих заяв були надані нові матеріали (проект Prisoners of War UA).

img_7371

Була надана допомога тим, хто отримав ушкодження здоров’я внаслідок бойових дій на сході України, та родичам загиблих. Було подано 72 скарги до Європейського суду, ще по 7 справах продовжується робота на національному рівні. Загалом правову допомогу отримали 113 осіб.

Правозахисники УГСПЛ розпочали захист майнових інтересів постраждалих внаслідок бойових дій. Було надано правову допомогу 63 особам. До Європейського суду було направлено 28 скарг (частина з яких – колективні). Юристами та експертами Центру було підготовлено інструкцію із захисту права власності осіб, які постраждали під час бойових дій на сході України, що містить детальний алгоритм та типові документи.

Також Спілка надає правову та експертну допомогу у «справі 26 лютого» про кримінальне переслідування російською владою Ахтема Чийгоза та інших учасників мирного мітингу, який відбувся 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АРК на підтримку цілісності України. Готується скарга стосовно порушення статей 5, 11 та 18 ЄКПЛ у зв’язку з незаконним позбавленням волі Ахтема Чийгоза через його політичну діяльність та публічну позицію щодо цілісності України.

Координатор напрямку неформальної освіти УГСПЛ Максим Елігулашвілі повідомив, що у цьому році його відділ запустив цілу мережу різних експертів та активістів, серед яких були також і випускники освітніх програм Спілки. “Вони діють не централізовано, але цілком узгоджено розробляють освітні продукти під різноманітні цільові групи, які здатні ефективно просувати права людини і водночас працювати як інструменти захисту цих прав”. Максим Елігулашвілі перерахував такі програми як Молодіжні активісти, Паспорт регіону, Права людини у контексті місцевої демократії, Арт-активізм і партизанінг у правозахисному контексті, базові онлайн-курси з прав людини.

Керівник аналітичного напрямку УГСПЛ Олег Мартиненко розповів, що у цьому році його відділ відкрив в Україні більш широко термін “Правосуддя перехідного періоду”, що створило певну “правову рамку” для національного правозахисного руху. “Разом із Омбудсманом ми ініціювали дві глобальні проекті програми: “Моніторинг національної стратегії у сфері прав людини” і “Правозахисна паспортизація областей”, – повідомив Олег Мартиненко. – Ми сподіваємось і надалі розвивати ці ініціативи”. Крім того, УГСПЛ запустив цього року Центр документування військових злочинів, який буде реєструвати порушення прав людини у ході збройного конфлікту на сході України.

Євген Захаров
Євген Захаров

Співголова Харківської правозахисної групи, що входить до УГСПЛ, Євген Захаров розповів, що цього року Спілка дуже плідно співпрацювала із Конституційним Судом України як amicus curiae. “Два рішення цього суду були фактично побудовані на аналітичних матеріалах УГСПЛ», – сказав Євген Захаров.

Олександр Павліченко
Олександр Павліченко

Голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко зауважив, що цього року Спілка стала сильнішою та професійнішою. Вона стала одним із головних гравців, причетних до створення Національної стратегії з прав людини, а також наразі слідкує за її виконанням. Крім того УГСПЛ займалася моніторингом прав людини на окупованій території півострова Крим. “Це свідчить про те, що Спілка тримає руку на пульсі того, як держава дотримується прав людини”, – сказав Олександр Павліченко.

Аркадій Бущенко
Аркадій Бущенко

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Аркадій Бущенко розповів про те, що в цьому році її юристи підготували ґрунт для юридичної підтримки в судах справ, які розпочнуться після закінчення гарячої фази конфлікту на сході України та реінтеграації окупованих територій. Крім того, Аркадій Бущенко розповів що Гельсінська Спілка відкрила посаду законотворця, щоб оформлювати ідеї і напрацювання команди УГСПЛ в якісні проекти законодавчих актів.

Про досягнення в адвокаційному напрямку розповів директор Адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров. За його словами адвокаційний напрямок Спілки за рік значно модернізувався. Серед новацій – з’явився сайт з моніторингу Національної стратегии з прав людини www.hro.org.ua, а також була створена нова версія офіційного сайту УГСПЛ.

Цього року працівники Адвокаційного центру реалізували кампанії щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії нелегальній міграції (законопроект №3159, один з т.зв. «безвізових» законів), щодо надання статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, проти скасування усіх запобіжних заходів крім арешту у корупційних справах, на захист прав власності в зоні АТО, проти дискримінації та протидії злочинам на грунті ненависті, протидія порушенням прав людини, політичним переслідуванням та воєнним злочинам РФ на окупованій території АР Крим, у «Справі 26 лютого». Крім того, адвокаційний центр підтримуе кампанію в рамках проекту «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах”.

Серед успішно завершених адвокаційних кампаній – ухвалення Закону «Про підсилення гарантій прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (№2166), Закону, що запроваджує судову процедуру реєстрації актів цивільного стану на окупованих територіях (№3171). Також був відкликаний небезпечний законопроект щодо скасування альтернативних запобіжних заходів для корупціонерів (№3066), прийнято Закон щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств та урегулювання окремих питань, пов’язаних з протидією нелегальній міграції (№3159). Крім того, з вересня 2016 року Адвокаційний центр УГСПЛ серйозно посилив міжнародний напрямок адвокації.

Адвокаційна діяльність Центру Стратегічних Справ також мала розвиток.

Сайт precedent.in.ua став ще зручнішим інструментом для адвокатів, суддів, правників іншої спеціалізації, викладачів і студентів. Цього року Спілка вдосконалила роботу сайту, додавши зручну навігацію не лише по сайту, але і по окремим сторінкам. Крім того, були додані короткі анотації до всіх перекладів рішень ЄСПЛ разом із перекладом; були опубліковані огляди всіх рішень ЄСПЛ проти Польщі та проти Росії за 2014 рік, вперше опубліковані огляди рішень Комітетів ООН з прав людини проти України; розпочата серія історій успіху випускників міжнародного Дистанційного курсу навчання адвокатів правам людини (проводиться у співпраці з Мережею Домів прав людини – опубліковано 13 історій); створена twitter-стрічка і запроваджена twitter-трансляція про поточні події у стратегічних справах; розпочата серія судових репортажів про стратегічних справи Спілки, які стають матеріалом для публікацій в інших ЗМІ. Крім того, за підтримки Центру Стратегічних Справ УГСПЛ був запущений щотижневий подкаст “Правова Абетка” на Громадському Радіо.

Підготував Олег Шинкаренко

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: