Публікація

Зачинене укриття: на кому відповідальність за трагічну подію?

Суд обрав запобіжні заходи підозрюваним у справі про смерть людей біля зачиненого укриття в Києві. Охоронця Вадима Мошкіна арештували, а посадовцям дозволили бути вдома. Чи справедливі рішення суду та чи не переклали усю відповідальність на охоронця — журналісти «Радіо Свобода» розпитали виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка.

Охоронця обвинувачують за частиною третьою статті 135 Кримінального кодексу України – «Залишення в небезпеці». Вона передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років. Ця стаття передбачає відповідальність за залишення в небезпеці тих, хто перебуває у вразливому становищі й не може собі зарадити. У більшості випадків цю статтю застосовують у ситуаціях з ДТП: зокрема, коли винуватець втікає, а травмований потерпілий залишається в безпорадному стані. «Ситуація з укриттям все ж інша», — зауважує Олександр Павліченко.

Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Запобіжний захід Вадим Мошкін отримав також найсуворіший: тримання під вартою з перебуванням в СІЗО. Подібні заходи повинні бути обґрунтованими, оскільки їх застосовують, коли особа може перешкоджати провадженню, здійснити втечу і переховуватись від слідства, вплинути на свідків. 

«Я дуже сумніваюсь, що пан Мошкін, може вчинити щось з цього. Підстав тримання його під вартою я тут теж не вбачаю. До охоронця застосований запобіжний захід, який має бути оскаржений», — наголошує виконавчий директор УГСПЛ.

Під час розгляду справи суд має звернути увагу, чи є в установи затверджений протокол дій, згідно з яким мав діяти охоронець. Протоколи мають бути виписані на інструктивному рівні. Як і з правилами пожежної безпеки – мають бути чіткі інструкції для персоналу: з поясненнями, в разі чого настає відповідальність. Якщо такого протоколу немає, охоронець діє на власний розсуд і нічого не порушує. Відповідно питання відповідальності вже лягає на плечі керівництва установи. 

Нагадаємо, у ніч на 1 червня російські війська укотре здійснили ракетну атаку на Київ. Біля замкненого укриття в поліклініці Деснянського району від уламків ракети загинули троє людей: дві жінки та 9-річна дівчинка.

Правоохоронці затримали першу заступницю голови Деснянської районної держадміністрації, директора медзакладу, його заступника з технічних питань та охоронця.

Охоронця суд відправив під варту на два місяці без права на заставу. Чоловік визнав провину та розповів, що коли пролунав сигнал повітряної тривоги, пішов відмикати двері поліклініки, щоб впустити людей, але не встиг. Іншим підозрюваним посадовцям призначили домашній арешт на два місяці.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: