Публікація

Забудовники вимагають від захисників озера Качине понад 195 тисяч гривень

Конфлікт навколо озера Качине, який розпочинався бійками на вулиці, сьогодні перемістився до зали суду. Інтереси громадян захищає Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Нагадаємо, що на перетині вулиць Здолбунівська та проспекту Петра Григоренка знаходиться озеро Качине. Замовник КП “Житлоінвестбуд-УКБ” ще у 2014-у році виграв конкурс із залучення інвестора до будівництва там житлового будинку. Це вказано у розпорядженні КМДА (від 26.12.2014 №1538) за підписом Віталія Кличка. 16 січня 2015-го року замовник та генпідрядник ТОВ “БК” АЗУР ГРУП” підписали договір №4/1061 на виконання робіт по підготовці території під будівництво житлового будинку. Термін “підготовка території” означав, що озеро разом із рибою та качками має бути засипане будівельне сміттям. Це дуже не сподобалося місцевим мешканцям та іншим киянам, тому навесні на будівельному майданчику сталося декілька акцій протесту та бійок із тітушками, які діяли явно в інтересах забудовника.

ozero_kachyne_0

21 квітня 2016-го року генпідрядник та замовник подали цивільний позов до суду проти п’яти місцевих мешканців. Позивачі вважають, що саме ці громадяни найбільш агресивно перешкоджали проведенню будівельних робіт. Крім того, за словами генпідрядника, саме ці люди є представниками інтересів мешканців, які живуть біля озера Качине. Позивач повідомив, як саме він встановив ці факти: «В присутності працівників оперативно-розшукової групи було встановлено декілька найбільш агресивних мешканців. За результатами їх опитування було встановлено особи та особисті дані відповідачів».

У своєму позові забудовник повідомив, що власними діями місцеві мешканці перешкоджали йому у здійсненні господарської діяльності, а саме “в результаті спільних та зловмисних дій відповідачів був вщент зруйнований паркан огорожі будівельного майданчика”. Ці збитки позивач оцінив у 67 531 гривень. В суму входять вартість матеріалів, а також робіт щодо доставки та монтажу. Крім того, забудовник звинувачує місцевих мешканців у тому, що 17-го березня вони заблокували транспортні засоби, завдяки чому відбувся простій великовантажної техніки протягом 10 годин. Це нібито потягнуло за собою збитки у розмірі 128 250 гривень. Загалом генпідрядник оцінив свої збитки у 195 781 гривень.

22 червня 2016-го року відповідачі разом із своїми представниками адвокатами Української Гельсінської спілки з прав людини Дмитром Мазурком та Оленою Сапожніковою подали у Дарницький райсуд Києва заперечення на позовну заяву про стягнення матеріальної шкоди.

Вони вважають, що відкривати цивільне провадження у цій справі неможливо, і для цього є декілька підстав:

  1. Поліція відкрила кримінальне провадження за заявами декількох жителів, що вийшли на мирний протест проти засипання озера Качине. У заявах було зазначено, що невідомі особи, які «разом з іншими молодиками в капюшонах, масках забезпечували проїзд будівельної техніки до озера» побили декількох протестувальників.
  1. 1 червня 2016-го року робоча група Київської міськради винесла рішення, в якому передбачила необхідність звернутися до генпідрядника з проханням зупинити судові позови і переслідування місцевих мешканців, які звернулися до Київради з проханням не знищувати водний об’єкт та надати йому статус озера.
  1. 21 червня 2016-го року Українська Гельсінська спілка з прав людини отримала відповідь на свій запит до Інституту водних проблем і меліорації Національної Академії аграрних наук України. У “Науково-експертному висновку щодо статусу озера Качине в Дарницькому районі міста Києва вказано наступне:

«Проаналізувавши наявні картографічні матеріали та дані аерофотозйомки за період з 1897-2012 років, а також результати натурних обстежень 2016 року можна зробити висновок, що водойма … існує упродовж дуже тривалого часу – понад 100 років. Крім того … ця водойма існувала до початку забудови прилеглої місцевості. За цих умов водойму необхідно кваліфікувати як озеро, а саме як старичне озеро, що утворилося на затопленій заплаві Дніпра. Відповідно до Водного кодексу та Державних стандартів України, земля під водоймою, так само, як і прибережна смуга, належать до водного фонду, умови використання якого обмежено. На цій території заборонено будь-яке житлове будівництво».

Адвокати УГСПЛ нагадують, що завдяки активній громадянській позиції відповідачів та ще десятків інших жителів Києва, озеро Качине цієї весни не було засипане. Але загроза ця досі існує. Цим позовом на активістів фактично чиниться психологічний тиск, щоб залякати їх та не допустити більше проведення місцевими жителями мирних акцій протесту проти засипання озера Качине. Таким чином позивач хоче використати цивільне провадження у своїх інтересах та позбавити відповідачів та інших активістів конституційного права на мирні акції протесту.

  1. Поліція під час мирних акцій протесту була присутня, однак проти відповідачів не складено жодного адміністративного протоколу про адміністративне правопорушення за час проведення ними мирних акцій протесту проти засипання озера Качине. Таким чином можна стверджувати, що все відбувалося мирно.
  1. Відповідачів обрано позивачем необґрунтовано, навмання, із загальної кількості людей, що виходили на захист водойми. Цей список підтверджує те, що на захист озера вийшло багато людей, громадське невдоволення засипанням озера було масштабним.
  1. Відсутній цивільно-правовий делікт, оскільки немає самого протиправного діяння, завданої ним шкоди, та причинового зв’язку між цим діянням та завданою шкодою. А також відсутня вина п’яти осіб, на які вказує забудовник. Отже у даній справі неможливе настання цивільної відповідальності.

Судове засідання 24-го червня у Дарницькому районному суді міста Києва, на якому мало розглядатися заперечення проти позовної заяви та пред’явлення науково-експертного висновку Інституту водних проблем, не відбулося. Але громадські активісти організували акцію протесту біля Дарницького райсуду на захист місцевих мешканців.

«Вивчивши текст позову, ми зрозуміли, що він повністю необґрунтований, – сказала одна з організаторок акції Тамара Харчилава, – з п’яти людей, вказаних у цьому позові, четверо, наскільки мені відомо на цей час, навіть не були присутніми біля озера.

5721f5545ddb5
Тамара Харчилава

Все, що вони зробили, просто поставили свої підписи, які ми збирали під час захисту озера. Одна з відповідачів – сімдесятирічна пенсіонерка, яка дуже злякалася, дізнавшися про цей позов, а отже це просто залякування громадян, щоб вони припинили захист озера. Ми ж хотіли показати відповідачам, що не залишимо їх напризволяще і будемо захищати кожного, хто будь-яким чином встав на захист озера Качине, як від тітушок, так і в суді».

Судове засідання призначено на 15 липня цього року на 14:00. Відповідачі налаштовані рішуче та не мають наміру здаватися.

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: