Публікація

За запитом адвоката УГСПЛ проведено моніторинг дотримання прав хворих з опіоїдною залежністю, які є учасниками програми ЗПТ, у Миколаївській області

Робота адвоката громадської приймальні УГСПЛ в місті Миколаєві Ігора Скалька по захисту наркозалежного клієнта призвела до проведення офіційного моніторингу дотримання прав хворих з опіоїдною залежністю, які є учасниками програми ЗПТ, у Миколаївській області.

Клієнт Р. звернувся по юридичну допомогу в УГСПЛ з приводу того, що о 5.45 год.  22.08.2020 його  за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України, було доставлено співробітниками Центрального ВП ГУ НП в Миколаївській області до ІТТ № 1 м. Миколаєва, де він повідомив, що потребує прийому препаратів замісної підтримувальної терапії.

О 8.25 годині працівниками конвойного підрозділу клієнт Р. був доставлений до наркологічного диспансеру, а потім до КНП «Миколаївський обласний центр паліативної допомоги та інтегрованих послуг» Миколаївської обласної ради, де він перебуває на обліку, однак там було відмовлено у видачі препаратів у зв’язку з вихідними днями. Телефони відповідних служб диспансеру також не відповідали.

 

Ігор Скалько (УГСПЛ)

Звернено увагу Омбудсмена на необхідність проведення суттєвих змін у законодавстві, запропоновано рекомендувати МВС  та  Мінюсту  привести  нормативні  акти  про організацію  порядку  взаємодії    щодо  забезпечення  безперервності  лікування препаратами  замісної  підтримувальної  терапії  з  урахуванням  потреб  організації  ефективної  замісної  терапії наркозалежних громадян.

Запропоновано рекомендувати МОЗ України переглянути порядок та умови проведення замісної підтримувальної терапії  хворих  з  опіоїдною  залежністю для забезпечення прав пацієнтів на гідну медичну допомогу та прав медиків на достойну оплату праці.

У відповіді на запит адвоката УГСПЛ Ігора Скалька до Регіональнго координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Вадима Жепало зазначено:

«Під час вивчення нормативних актів щодо взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів про забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії», у тому числі спільного наказу МОЗ, МВС, Мінюсту та Державної служби України з контролю за наркотиками від 22.10.2012 № 821/937/1549/5/156 мною дійсно встановлено ряд неузгодженостей, суперечностей та недопрацювань.

З метою узагальнення інформації, а також роз’яснення норм законодавства, мною організовано та проведено ряд робочих зустрічей з працівниками патрульної служби поліції, ізоляторів тимчасового тримання, медичним працівниками, керівництвом медичної служби СІЗО м. Миколаєва, громадськими організаціями, з результатами яких Ви можете ознайомитися на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

На сьогодні мною підготовлена узагальнена довідка про необхідність внесення змін до діючого законодавства України з питань функціонування програми замісної підтримувальної терапії, яка передана до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

З лютого 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, уразливим до зараження ВІЛ та хворим на туберкульоз. З 2019 року допомогу було розширено и сьогодні правову допомогу можна отримати у мережі громадських приймалень УГСПЛ у 13 містах України. Адреси приймалень знаходяться за посиланням.

Наступним кроком юристів УГСПЛ з подальшого розширення правової допомоги було створення наприкінці 2019 року спеціалізованого чат-бота для підвищення оперативності реагування на юридичні запити.

Офіційно чат-бот був презентований в грудні 2019 року на Правозахисной неКонференції.

На порталі УГСПЛ безоплатний чат-бот для оперативної юридичної допомоги клієнтам ЛЖВ знаходиться в правому нижньому куті сторінки.

Також чат-бот розташований на порталі БО “100% Життя”, та в соціальних мережах Facebook, Instagram, Viber.

Інструкція щодо користування чат-ботом знаходиться за посиланням

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: