Публікація

За побиття ув’язнених Україна віддасть майже півмільйона Євро

Європейський суд з прав людини визнав Україну винною в побитті в’язнів, яке сталося в 2007 році в Ізяславській колонії. За це державі доведеться сплатити постраждалим 435 тисяч євро в якості компенсації за завдану шкоду. Слід зазначити, що Департамент з питань виконання покарань стверджував, що ніякого побиття не було.

Нагадаємо, що 14 січня 2007 року майже всі засуджені Ізяславській колонії № 31 (більше 1200 чоловіків) оголосили голодування на знак протесту проти свавільного накладення дисциплінарних стягнень, побиття і принизливого поводження з боку персоналу, поганого харчування і медичного обслуговування.

У той же день в колонію приїхала комісія Державного департаменту з питань виконання покарань, і вже ввечері голодування було припинене. А 22 січня 2007 року в колонію був уведений спеціальний підрозділ у масках і в бойовому спорядженні. Вони жорстоко побили більше 40 в’язнів, яких спеціально для цього привели до штабу, – саме тих, хто заявив комісії про вимоги засуджених.

У результаті побиття засуджені одержали тілесні ушкодження: перелами ребер, кісток, носів, вибиті зуби тощо. Одразу після цього їх розділили на дві групи і перевезли в Рівненське та Хмельницьке СІЗО, буквально в тому одязі, в якому вони були, усі їхні речі залишилися в колонії. В СІЗО в’язнів знову жорстоко били. У подальшому вони були етаповані в інші колонії продовжувати відбуття покарання.

Європейський суд з прав людини визнав Україну винною у катуванні ув’язнених та порушенні їх права власності.

Постраждалих в Європейському суді з прав людини представляв Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: