Публікація

«За пів року ми зібрали всі докази» – Павліченко про атаку Росією Суспільного мовника і заяву до ЄСПЛ

Суспільний мовник за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини подав заяву до Європейського суду з прав людини. Йдеться про порушення статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що гарантує право на свободу вираження поглядів, коли Російська Федерація з початку повномасштабного вторгнення здійснила низку атак на ресурси Суспільного мовника. 

Так, внаслідок атак Росії: 

  • були нанесені ракетні або авіаційні удари по телевежах в Києві, Харкові та Ізюмі, Лисичанську (Луганська область), Коростені (Житомирська область), Білопіллі (Сумська область), Антополі (Рівненська область), Вінниці, Оріхові (Запорізька область). На деякий час мовлення на цих територіях було припинено;
  • російські військові захопили телевежу в Мелітополі, через що припинено мовлення в низці міст;
  • здійснені спроби глушіння сигналу каналів Суспільного на супутнику Amos;
  • здійснена спроба знищення телевізійного архіву через запущений вірус на сайті.

Одним з ініціаторів подання заяви став Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ. Він розповів, чим ця справа особлива і як над нею працювали.

– Ця історія почалась з першого обстрілу телевежі Суспільного ще наприкінці лютого. Тоді ж виникла думка подати заяву за правилом 39 Регламенту Суду  щодо порушення права на свободу вираження поглядів. Після спілкування з керівництвом мовника виявилося, що обстріл — це не єдина атака на медіа. Росія здійснила спробу покласти цифрове мовлення та перебити супутникові зв’язки. Обстріл вежі був найбільш видимим, хоч це суттєво не вплинуло б на якість сигналу, як, наприклад,  майже одночасна атака на всі засоби трансляції Суспільного Мовлення.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко

Юристи вдались до використання правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини з вимогою негайно припинити порушення заявленого права. 

Після вироблення з адвокатом стратегії і збору всіх необхідних матеріалів спільно з Суспільним за декілька днів вдалось підготувати й надіслати таку заяву до ЄСПЛ. Після цього необхідно було підготувати повну заяву, що й було зроблено вже протягом останніх тижнів. Весь цей час юристи працювали, щоб зібрати по максимуму доказів того, що РФ вчинила порушення права. Завдяки і юристам Суспільного, і представникам Національної поліції, які документували факти вчинення відповідних злочинів, ми змогли вчасно підготувати матеріали і подати повну заяву про масштаби порушення права на свободу вираження до Суду.

Справа порушує досить складне питання, щодо якого Суд ще не має встановленої практики, що є справді проблематичним, і вимагає докласти максимум зусиль, щоб переконати Суд у встановленні порушення конвенційного права і формування прецедентної практики з цієї проблематики на підставі нових реалій. Росія веде інформаційну війну та нищить наші джерела інформації. Наша задача — максимально якісно підготувати матеріал з доказами по факту порушення права. Як на мене, перший етап ми пройшли правильно і максимально результативно, використавши всі можливості у зборі доказів. Тож зараз ми маємо м’яч, якій відіслали на поле ЄСПЛ, і чекаємо на повернення Росії до ЄСПЛ та початок розгляду цієї справи проти неї. 

Матеріали цієї справи можуть бути також долучені до міждержавних справ України проти Російської Федерації. 

Певно, що Росія ще не скоро повернеться до ЄСПЛ, однак зібрані нами матеріали є юридично зафіксованими доказами злочину, які можна використовувати також і в інших судових процесах проти РФ як держави-агресора. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: