Публікація

За пенсією – до Європейського суду!

Житель Кривого Рогу роками не отримував пенсію у належному розмірі відповідно до власного трудового стажу. Завдяки Центру стратегічних справ УГСПЛ Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити чоловіку відшкодування.

Їх були десятки та сотні – пенсіонерів, пенсію яким зменшили «за їхньою спиною». Їх не викликали до суду, їхньої думки не питали. 3 жовтня 2017 року ми домоглися маленької перемоги – ЄСПЛ визнав, що право Віктора Назаренка на справедливий суд було порушено.

Віктору Петровичу 78 років. У січні 2010 року він звернувся до Криворізького Пенсійного Фонду (ПФУ) із проханням перерахувати пенсію з урахуванням додаткового стажу роботи та заробітку. Оскільки ПФУ проігнорував його заяву, Віктор Петрович пішов до суду. Він писав, що, маючи трудовий стаж у 53 роки, продовжував працювати лише для того, аби мати право на невеличке підвищення пенсії.

DPP_0045
Віктор Назаренко

Суд першої інстанції задовольнив позов і зобов’язав ПФУ перерахувати пенсію пана Назаренка. Проте, з незрозумілих причин ПФУ зробив перерахунок пенсії лише за 1 місяць. Більше того, через 11 місяців після винесення рішення суду першої інстанції, ПФУ подав апеляційну скаргу і попросив суд про поновлення строків на оскарження, на що апеляційний суд погодився.

Пана Назаренка не викликали до суду апеляційної інстанції. Суд не надіслав йому ухвалу про відкриття провадження, текст апеляційної скарги, не запропонував надати свої заперечення на апеляцію, та й взагалі не повідомив про дату слухання. Питання про пенсію Віктора Петровича вирішили без нього, і він не зміг висловити свою думку у справі. Не важко здогадатися, що рішення було ухвалене на користь Пенсійного Фонду.
Єдина надія, що залишалася в Віктора Петровича – Європейський суд з прав людини.

У своєму листі до Центру стратегічних справ УГСПЛ пан Назаренко написав: «Я Вас дуже, дуже прошу помогти в Європейському Суді добитися справедливості. Це уже «крик душі», може я доживу до того часу. Пройшло уже 6 років, а питання так і не вирішено».

Юристи Спілки допомогли Віктору Петровичу написати заперечення на позицію Уряду. Ми довели, що право заявника на змагальне судове провадження було порушене. Кожен має право знати, про що написано в апеляційній скарзі по його справі, прийти до суду та донести до судді свою точку зору. Цього права пана Назаренка позбавив Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд. ЄСПЛ, в свою чергу, сказав, що право на справедливий суд було порушене і призначив заявникові відшкодування у розмірі 1000 євро, яке має виплатити держава.

Віктор Петрович каже, що перемога одразу ж солодка й гірка: «З 1 січня 2010 року я недоотримую 1260 гривень на місяць. За вісім років це вже 150 тисяч гривень. Звісно, я радий компенсації від ЄСПЛ, проте держава винна мені значно більше».

Юрист Олена Проценко
Юрист Олена Проценко

Юрист Центру стратегічних справ Спілки Олена Проценко каже: «Ми допомагаємо п’яти пенсіонерам, права яких порушив Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд. Лише-но рішення ЄСПЛ набере законної сили, ми звернемося до Верховного Суду України із заявою про перегляд розміру пенсії у зв’язку з тим, що ЄСПЛ констатував порушення права на справедливий суд».

З текстом рішення у справі «Віктор Назаренко проти України» можна ознайомитися за посиланням.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: