Публікація

За останні 3 місяці у збройному конфлікті загинули 72 людини

Центр документування УГСПЛ оновив дані за січень-березень 2020 року та зібрав статистику щодо причин загибелі за індикатором SDG 16.1.2 згідно з Національною доповіддю «Цілі Сталого Розвитку: Україна».

«Війна триває доти, доки не похований останній із загиблих солдатів». Ця цитата була відома під час війни другої антифранцузької коаліції. З того часу гуманістична ідея розвивалася, а ця фраза набула нових значень і поширилась на інші категорії загиблих під час збройних протистоянь.

Як неодноразово зазначав Міжнародний Комітет Червоного Хреста, міжнародне гуманітарне право (МГП) вимагає від залучених сторін збройного конфлікту захищати гідність загиблих. Закон також вимагає, щоб сторони запобігали пограбуванню і оскверненню тіл, робили все можливе для розшуку, збору і документування померлих і, коли це можливо, ідентифікували їх.

Ці вимоги МГП були підтримані у Наказі Міністерства оборони України від 23.03.2017  №164 «Про затвердження Інструкції про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у Збройних Силах України»: «До останків загиблих слід ставитися із повагою та гідністю, перешкоджати їхньому пограбуванню. Конкретні заходи мають бути вжиті для ідентифікації та гідного поховання загиблих згідно із загальнолюдськими принципами та із відповідною шаною».

У вищезазначеному наказі також йдеться, що поховання тіл загиблих (померлих) із числа військовослужбовців противника, а також інших жертв збройних конфліктів організовує заступник командира з’єднання, військової частини по тилу. Має бути зібрана ідентифікаційна інформація. У разі неможливості розпізнавання складається опис зовнішності (образ) загиблого (померлого), дактилоскопіювання пальців рук і долонь або робиться фотографування в анфас і в профіль для можливості встановлення його особистості в майбутньому. Списки загиблих мають бути передані до Інформаційного бюро, що має бути створено збройними силами з початком конфлікту і в усіх випадках окупації.

Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ

«На жаль, ані Бюро, ані загального реєстру загиблих під час збройного конфлікту за 6 років війни не було створено. Саме тому Центр документування УГСПЛ продовжує збирати дані щодо загиблих у збройному конфлікті на власному сайті «Мапа пам’яті». У нас немає доступу до місць бойових дій – ми ідентифіковуємо загиблих, використовуючи інструменти OSINT і на основі свідчень очевидців. Будемо вдячні за допомогу у зборі даних», – зазначає координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда.

Допомогти з’ясувати обставини загибелі та ідентифікувати кожного можна:

  • За телефоном: 096 060 7670
  • Електронною поштою: [email protected]
  • Поштою: 04071, м. Київ, а/с 100 (для Центру документування УГСПЛ)
  • Через форму на сайті http://memorialmap.org 

Довідково: «Мапа Пам’яті» (http://memorialmap.org) – інформаційний ресурс, присвячений дослідженню загиблих внаслідок російсько-української війни (як цивільних, так й військових, в тому числі і з боку так званих «ДНР»/«ЛНР»). Створення ресурсу у 2017 році було ініційовано в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» та проекту «Права людини понад усе» за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади; вдосконалення стало можливим завдяки Міністерству закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program.

Концепція перехідного правосуддя, яку розробила УГСПЛ, включає в себе низку заходів від конфлікту до примирення. Одним з етапів є меморіалізація всіх загиблих , а також об’єктивного висвітлення подій та встановлення істини щодо воєнних злочинів, скоєних під час війни. Саме для цього була створена мапа.

Підготовка матеріалу стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: