Публікація

За карантин у Херсоні зафіксували 6 випадків перешкоджань журналістам – Нікітенко

Минулого року Херсон потрапив до п’ятірки  з найбільшою кількістю випадків перешкоджань діяльності журналістів. Цьогоріч лише за період карантину там трапилося щонайменше 6 інцидентів.

Про це херсонський журналіст Сергій Нікітенко розповів в інтерв”ю ZN.UA в рамках проекту УГСПЛ щодо підтримки та захисту та підтримки громадянського суспільства.

“Так, ми справді торік ввійшли у п’ятірку. Цього року теж упевнено рухаємося до першої п’ятірки, – зазначив Нікітенко. – Кричущих нападів з побиттям не було, але порушень фіксуємо досить багато. Тільки за період карантину — близько шести випадків. Одного журналіста чотири рази за чотири дні не допустили на сесії різних рівнів. Причому це відомий журналіст обласного рівня”.

Торік у Херсоні було кілька резонансних випадків перешкоджань роботі журналістів. Зокрема, депутат обласної ради погрожував журналісту Олегу Батурину переламати ноги. Поліція порушила за цим фактом кримінальну справу за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), однак згодом закрила її.

“Я дізнався випадково, – пригадує Сергій Нікітенко. – Раз на три місяці ми зустрічаємося з місцевою поліцією. Їм, звісно, не хочеться, але з Києва їх примушують це робити. Вони мені сказали, що справу Батурина закрито. Журналіст пішов до суду і зобов’язав поліцію знову її відкрити”.

Журналіст переконаний – у деяких містах поліція не тільки не розслідує подібних справ, але й сприяє зловмисникам. У 2018 році Сергій Нікітенко сам став жертвою нападу, який пов’язує зі своєю професійною діяльністю. Двоє невідомих дочекалися журналіста на автостоянці, повалили на землю і побили. 

“У справі про напад на мене поліція тридцять шість днів мовчала і викотила у Фейсбуці пост про пошуки нападників. А потім з’ясувалося, що всі ці дні вони розсилали листи в НСЖУ, в ІМІ, щоб отримати відповідь, журналіст я чи ні, чи треба розслідувати мою справу”, – розповідає Нікітенко.

Нагадаємо, у 2017 р. Сергій Нікітенко випустив матеріал “Є межа: хто ви, містере Мангер?”. У червні 2018  року, за місяць до нападу на Катю Гандзюк, Нікітенка побили. 4 листопада 2018 року, після численних операцій, Катерина  померла в київській лікарні.

Повне інтерв’ю з Сергієм Нікітенко читайте на сайті Дзеркала Тижня

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: